Steuncomité 1914 voor Nijmegen

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 2 aug 2023 om 17:03 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

In 1914 wordt het Steuncomité 1914 voor Nijmegen opgericht, als tijdelijke bijzondere zorginstelling tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog wordt het comité opgeheven, omdat arbeiders van steunuitkeringen lui zouden worden.

Geschiedenis

Bij de omslag van armenzorg naar maatschappelijke zorg hebben de crisisjaren ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog een rol gespeeld. Op 4 augustus 1914 wordt op initiatief van het R.K. Parochiaal Armbestuur een vergadering gehouden waarvoor alle voorzitters en secretarissen van de bij de Armenraad aangesloten instellingen zijn uitgenodigd. Uit deze vergadering ontstaat het "Steun-comité 1914 voor Nijmegen".<ref>Gemeenteverslag, 1914, bijlage W. Gedetailleerd is het verslag van het steuncomité over de periode augustus 1914 tot 26 juni 1915, zie Gemeenteverslag 1915, bijlage X1. Op 26 juni wordt het grootste deel van de werkzaamheden van het Steuncomité opgeschort. In 1917 staat [als bijlage CC] weer een verslag van het Steuncomité in het gemeenteverslag opgenomen. Zie voor informatie over het Steuncomité ook Huibers B., Maatschappelijke zorg in Nijmegen 1912-1940, (scriptie G.A.N. 1977), pp. 47- 49.</ref>

Wanneer na de oorlog in Nederland de steuncomité's worden opgeheven, wordt daarmee niet het idee van bijzondere steun opgedoekt. Er ontstaat een vorm van zorg, de werklozensteun, die tussen de armenzorg en de werkloosheidsverzekeringen invalt.<ref>Zie Huibers B., Maatschappelijke zorg in Nijmegen 1912-1940, (scriptie G.A.N. 1977), p. 7.</ref> Hiermee is een verdere stap richting moderne maatschappelijke zorg gezet. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is het klimaat echter zeker in Nijmegen nog niet van dien aard dat het Steuncomité als een positieve maatschappelijke ontwikkeling wordt gezien. In het verslag van de Armenraad, dat evenals dat van het Steuncomité als bijlage in de jaarlijkse gemeenteverslagen is opgenomen, lezen we: "Met volle overtuiging kunnen we dan ook zeggen, dat hoe eerder de Steuncomité's verdwijnen, hoe beter het is voor onze volkskracht."<ref>Gemeenteverslag, bijlage IJ [punt 7].</ref> De Armenraad spreekt hier zijn angst uit dat steunuitkeringen de arbeiders lui maken, hij beschouwt het verschil tussen lonen en uitkeringen als te gering.

Voetnoten

<references/>

Bronnen

  • Gruppelaar, L., Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1851-1919, Gemeentearchief Nijmegen, 1994.

Verantwoording

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)