Verblijfplaats Nederlandse ambassadeurs (1676-1679)

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 2 aug 2023 om 17:01 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Detail uit de kaart van Feltman (1669) met rood omcirkeld Huize Palstercamp.
Bestand:Historische atlas Huize Palstercamp Doddendaal.JPG
Huize Palstercamp is op de kadastrale kaart van 1832 perceel B353.
Detail van een schilderij van Henri Gascar van de ondertekening van het Frans-Nederlandse verdrag met Van Beverningh (op de rug) en Van Haren aan het hoofd van de tafel.
Doddendaal ter hoogte van Huize Palstercamp in 2009.

Dertien dagen nadat de eerste ambassadeur in Nijmegen was gearriveerd, de uit Engeland afkomstige Leoline Jenkins, kwamen zijn Nederlandse collegae op 29 januari 1676 aan in de Waalstad. <ref>H. D. J. van Schevichaven, Penschetsen uit Nijmegen’s verleden, deel 1, Nijmegen 1898, p. 205.</ref> De door de Staten-Generaal benoemde ambassadeurs, de 62-jarige Hieronymus van Beverningk en de twaalf jaar jongere Willem van Haren, namen hun intrek in Huize Palstercamp aan de Doddendaal. Zij betaalden de eigenaar, graaf van Bijlandt Palstercamp, hiervoor een bedrag van zevenhonderd gulden per maand. <ref>J. Gribling, ‘Nijmegen tijdens de vredesonderhandelingen in 1675-1679, problemen met huisvesting’ in: De Gelderlander 22-3-1975. Exacte plaatsbepaling aan de hand van de Historische @tlas (RAN), zoeken op ‘Eigenaren binnenstad 1655-1832’, ‘Palstercamp’, straat ‘Doddendaal’. Over dit perceel is de luchtfoto van 2007 (Historische @tlas) gelegd om de hedendaagse situatie na te gaan. Gegevens Historische @atlas: adres B353 (perceelsgeschiedenis ca. 1655-1832), adres voor 1830: B323/324. </ref> Daarnaast kregen de Nederlandse ambassadeurs van de Staten-Generaal een extra som geld mee om de lakeien elk half jaar in een nieuw pak te steken. Uiterlijk en ceremonieel vertoon verhoogden immers de status van de diplomaten. Er was veel ophef over de huurprijs van Huize Palstercamp. De Nederlandse ambassadeurs protesteerden heftig tegen het bedrag van zevenhonderd gulden huur per maand. Zelfs de Staten-Generaal bemoeiden zich ermee en gaven de Staten van Gelderland de opdracht het Nijmeegse stadsbestuur mee te delen, dat de huishuur in Nijmegen niet hoger mocht zijn dan vijfhonderd gulden per maand. Palstercamp wilde echter van geen wijken weten en gaf aan, dat als de ambassadeurs niet wilden betalen, ze elders maar een woning moesten zoeken. Dit deden Van Beverningk en Van Haren uiteindelijk niet, waarbij ze geholpen werden door een besluit van de Staten-Generaal in november 1678, dat bepaalde dat de huurprijs niet meer dan 250 gulden per maand mocht bedragen. <ref>J.A.M. van ’t Hooft, Nijmegen en de vredesonderhandelingen: 1676-1679, Nijmegen z.j., p. 28; Van Schevichaven, Penschetsen uit Nijmegen’s verleden, p. 206.</ref> Palstercamp had daar maar genoegen mee te nemen.

Voetnoten

<references/>

Bronnen

Onderzoek naar locaties m.b.t de Vrede van Nijmegen door Nick van Kleef in opdracht van het Regionaal Archief Nijmegen. Zie ook de startpagina over de Vrede van Nijmegen


Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::51.846582,5.860391 {{#if:|

Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::|}} {{#if:|

Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::|}}