Vierdaagsefeesten jaren zeventig

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 2 aug 2023 om 17:00 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Geschiedenis Vierdaagsefeesten
Alles over de geschiedenis van de Vierdaagefeesten in het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lees verder>>>

Zie ook de pagina over de Vierdaagse.
{{#widget:Embed|width=320|height=240|flashvars=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler/623498339.mp4}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Zomerfeesten 1974 door Nico Grijpink (24 minuten)

De Vierdaagsefeesten zouden waarschijnlijk nooit zijn ontstaan als de Nijmeegse fotohandelaar Nico Grijpink in 1969 niet had geconstateerd dat de stad Nijmegen de deelnemers aan de Vierdaagse wandelmars eigenlijk helemaal niets te bieden had. Bang dat de Vierdaagse uit het Rijk van Nijmegen zou vertrekken (er gingen geruchten dat de KNBLO, organisator van de wandelmars, overwoog om ‘Nijmegen’ in te ruilen voor Apeldoorn of Den Haag) belegde Nico Grijpink in het voorjaar van 1970 met een groepje middenstanders in alle haast een vergadering, met als enig agendapunt het opzetten van omlijstende feesten bij het wandelevenement. Het initiatief van de Molenstraat – een paar feestelijke kraampjes op straat - diende als voorbeeld. Wat de vergadering verder voor ogen had was duidelijk: er moest van nu af aan meer leven in de stad komen in de week van de Vierdaagse. In 1966 werd ook het Actie Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN) opgericht, een belangenvereniging van de Nijmeegse middenstand (Pas vele jaren later zou de f aan het woord Actie worden toegevoegd). Doelstelling was om aandacht te schenken aan het behoud van de Nijmeegse binnenstad als winkelgebied. Nico Grijpink zat - uiteraard - ook hier in het bestuur. Alle straatcomités werd verzocht om 1 contactpersoon af te vaardigen, waarmee het ACBN uit 25 personen zou komen te bestaan. Volgens deze structuur zouden tot ver in de jaren 80 de omlijstende feesten worden georganiseerd.

De eerste feesten

Met een enorme inspanning en een ludieke actie, waarbij aan de ondernemers een bijdrage van een kwartje werd gevraagd, komt er een budget van f 25.000,- op tafel om in 1970 de eerste toen nog genaamd ‘Zomerfeesten’ te realiseren; f 5.000,- van het Evenementencomité en f 20.000,- van 500 winkeliers die elk f 40,- hadden bijgedragen. De horeca die eveneens om een bijdrage was gevraagd, doneerde geen cent.

‘Om nog wat extra muziek te genereren worden de muziekkorpsen uit de Vierdaagse ‘omgekocht’ met f 25,-- om na de finish nog een extra rondje door de stad te maken’ Ook het bestuur van de Vierdaagse is enthousiast en er ontstaat zelfs een soort van samenwerking met de KNBLO. De Vierdaagseroute wordt aangepast en op de tweede wandeldag zullen de wandelaars voortaan door Nijmegen trekken.

Om de militaire wandelaars uit het Heumensoord naar de stad te krijgen rijden de hele week gratis pendelbussen, en dat levert uiteindelijk 16.000 bezoekers op, naast de duizenden Nijmegenaren die inderdaad ook massaal de straat op gaan, ondanks het bij tijd en wijle slechte weer. Uit een tijdens de feesten gehouden onderzoek komt naar voren dat de ‘Zomerfeesten’ een omzet van 20%-60% hoger hadden gegenereerd. Kortom, het feest is geslaagd en vraagt om herhaling.

Programmering

Het vuurwerkspektakel ‘De Waal In Vlammen’ wordt in 1971 geïntroduceerd en zal tot op de dag van vandaag onlosmakelijk aan de feesten verbonden zijn. Na enig geëxperimenteer krijgen de feesten in 1973 de vorm zoals we die nu nog kennen, met de opening op zaterdag en de afsluiting op vrijdagavond. Plein’44 en de Grote Markt zijn de locaties waar het aanvankelijk allemaal gebeurt. Voor de muziekprogrammering put de organisatie uit het enorme aanbod populaire hitparadeartiesten dat Nederland in die jaren overspoelt. Van Rob de Nijs tot Herman Brood, van Corrie Konings tot the Dizzy Man’s Band. Legendarisch zijn de concerten van de Zangeres zonder Naam, die maar liefst zes jaar achtereen wordt teruggevraagd.

De organisatie stopt er mee!

Voor het eerste lustrumfeest in 1974 is f 150.000,- beschikbaar. Alles loopt gesmeerd, tot de burgemeester op dinsdagavond, na een handjevol klachten van bewoners, verbiedt om na middernacht nog muziek te produceren. De organisatie reageert vol ongeloof en maakt bekend met de organisatie van de feesten te stoppen ‘wegens gebrek aan steun en waardering.’ Niet alleen om de strenge sluitingstijden voor de muziek, ook de immer moeizame medewerking van de middenstand maakt het verder werken onmogelijk. De brievenrubriek van de krant ‘De Gelderlander’ kan de stroom reacties van het verontruste publiek nauwelijks verwerken. Uiteindelijk wijst een enquête die in alle haast onder 600 middenstanders in de binnenstad is gehouden, uit dat 65% van hen het ACBN steunt en dat de feesten moeten blijven bestaan. Het Comité krijgt de toezegging dat men voortaan kan rekenen op een bijdrage van f 100,- per deelnemer. Vervolgens komt de burgemeester met uitsluitsel over de sluitingstijden: doordeweeks mag er tot 24.00 uur muziek worden gemaakt en op de slotavond tot 03.00 uur.

De Zomerfeesten worden elk jaar drukker en de organisatie gaat naarstig op zoek naar maatregelen om de publieksstromen te beheersen.

Verantwoording

De tekst van dit artikel is overgenomen van de officiële internetpagina van de Vierdaagsefeesten.



Artikelen Vierdaagsefeesten op jaartal
jaren zeventig | jaren tachtig | jaren negentig | 21e eeuw | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 |2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012



Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...