Waalbrug tijdens de bevrijding (1944)

Uit Het Digitale Huis
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 26 jul 2023 om 14:32 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Tijdens operatie Market Garden werd er midden september 1944 hevig gevochten om de brug van Nijmegen. De geallieerden hadden de brug nodig om de Waal over te steken, maar zij stuitten op zware tegenstand van Duitse troepen. De Duitsers waren aan de zuidkant van de brug ingegraven en hielden de geallieerden tegen met zwaar geschut. Honderd Panzergrenadiere van Kampgruppe Euling, 10e SS-pantserdivisie Frundsberg, verdedigden de oprit van de Waalbrug. Op 20 september kwamen de Amerikanen met een gewaagd plan. Ze zouden met bootjes de rivier oversteken en de Waalbrug van twee kanten aanvallen. Ondanks zware verliezen was de operatie succesvol: na zware gevechten gaven de Duitsers op en viel de brug ongeschonden in geallieerde handen. De Britse tanks konden de rivier oversteken richting Arnhem en Duitsland.

Aan Duitse zijde slaagde Hauptsturmführer (kapitein) Karl Heinz Euling erin met zestig man van zijn Kampfgruppe zijn eigen troepen te bereiken. Zij, of andere Duitse militairen, lieten een stuk antitankgeschut achter aan de voet van de Belvèdére dat op de brug is gericht, de gevreesde Panzerabwehrkanone (PAK) 38, kaliber 50 mm.

De Duitsers probeerden nog tevergeefs om de brug op te blazen. Het is niet zeker waarom de explosieven niet afgingen: kwam het door een technisch mankement, oftoch door de sabotage van de Nijmeegse verzetheld Jan van Hoof? Aan de noordzijde van de brug is een monument geplaatst ter ere van de verzettstrijder Van Hoof. Hoe dan ook, gelukkig is de brug in 1944 gespaard gebleven. Dit in tegenstelling tot 10 mei 1940, toen de brug door het Nederlandse leger was opgeblazen om een snelle Duitse doortocht te verhinderen.

Bronnen

Regionaal Archief Nijmegen en Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...