5 cm Panzerabwehrkanone 38 (6)

Onderdeel van de fortificatie van het Valkhof tijdens de tweede wereldoorlog, was het plaatsen van meerdere kanonnen. Aan de voet van de Belvédère, op een betonnen plateau,  staat nog een van die kanonnen, achtergelaten door de Duitsers na de bevrijding. In dit geval een 5 cm Panzerabwehrkanone 38 (PAK)

verdedigde de Duitse SS-eenheid Kampfgruppe Euling het Valkhof en omgeving, en bemande ook de Valkhofbunker. Rond de bunker is hevige strijd gevoerd tijdens Operation Market Garden, de grootste militaire operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Enkele van de zwaarste gevechten hadden plaats bij huize Unitas/Burgerlust, een gebouw dat inmiddels verdwenen is. De geallieerden bevrijdden het Valkhof op 20 september 1944.

In eerste instantie sloegen de Duitsers de aanvallen van de Amerikaanse 82ste airbornedivisie af, die onder leiding van brigadegeneraal Gavin het Valkhof trachtte te veroveren. De Britse Grenadier Guards schoten de 82ste te hulp en begonnen samen aan een grootse aanval. Een deel van de troepen maakte hierbij de oversteek over de Waal en viel de Duitse troepen in de rug aan. Op 20 september 1944 werden het Valkhof en omgeving bevrijd.

 

Voor meer informatie:

http://www.valkhofbunker.nl/

https://en.wikipedia.org/wiki/5_cm_Pak_38

 

foto: http://www.valkhofbunker.nl/index.php/achtergrond/kanon-belvedere

Terug naar Index