Programmamaker (24 uur, 0,6 fte)

Verhalen bieden houvast in een turbulente wereld en vormen onze identiteit. Ze zijn verbonden met het verleden en de overblijfselen daarvan: zoals gebouwen, familiealbums en archiefstukken. Nijmegen heeft als oudste stad van Nederland rijke collecties met zulke fysieke overblijfselen, maar het is dankzij de verhalen dat dit Nijmeegse erfgoed relevant blijft in het heden.

Bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis kan iedereen terecht die een verhaal wil horen of delen over het erfgoed van (het Rijk van) Nijmegen. Onze missie is niet alleen om dit erfgoed breder bekend te maken, maar ook om met erfgoed maatschappelijke impact te hebben. Geschiedenis ligt in het verleden, erfgoed maken we in het nu.

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Het Huis is sinds 2010 gevestigd in de historische Mariënburgkapel, in het hart van de stad. Samen met de stad vertellen wij de verhalen van Nijmegen, zonder vaste collectie, door telkens een ander onderdeel van de geschiedenis uit te lichten. Afhankelijk van het onderwerp en de doelgroep vertellen we deze verhalen op verschillende manieren, via lezingen, exposities, artist-in-residencies en andere activiteiten. Hierbij werken we nauw samen met het rijke erfgoedveld van Nijmegen en andere maatschappelijke partners in de stad, zoals onderwijsinstellingen of cultuurmakers. We zijn op die manier een centrale speler in het erfgoedveld van Nijmegen. Het Huis kent momenteel een kleine staf en een grote rijkdom aan enthousiaste vrijwilligers en is als organisatie volop in ontwikkeling. 

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis zoekt een programmamaker (24 uur per week, 0,6 fte) voor het realiseren en ontwikkelen van publieksprogramma’s, waaronder een gezamenlijk evenement over de Nijmeegse Geschiedenis.

Wat ga je doen?

 • Je organiseert jaarlijks in oktober het Nijmeegs erfgoedevenement 024 Geschiedenis. Dit doe je in samenwerking met andere (professionele- en vrijwilligers)organisaties in het Nijmeegse erfgoedveld en culturele veld als onderdeel van de landelijke Maand van de Geschiedenis.
 • Naast dit evenement organiseer je samen met de vrijwilligers van het Huis exposities, lezingen, andere innovatieve activiteiten en bijbehorende randprogrammering over lokale geschiedenis en erfgoed in het Rijk van Nijmegen.
 • Je werkt samen met collega’s, vrijwilligers en culturele instellingen en erfgoedinstellingen in de stad. Je onderhoudt een netwerk van diverse partners en signaleert en benut kansen in samenwerking.
 • Je stelt haalbare (jaar)planningen, projectvoorstellen, draaiboeken en begrotingen op, stemt afspraken rond inhoud, productie, communicatie, faciliteiten e.d. zorgvuldig af met alle betrokken partijen. Je zorgt dat de uitvoering – ook in weekenden, ’s avonds of tijdens vakanties – goed verloopt.
 • Je draagt zorg voor evaluaties, verwerkt ervaringen in nieuw aanbod en draagt bij aan de verdere ontwikkeling van de organisatie en de richting van het Huis.

Wie zijn wij?

De programmamaker is het hoofd van de programmering van het Huis. Hij/zij valt daarmee direct onder de directeur, die de programmamaker zal ondersteunen in verschillende werkzaamheden. Daarnaast werkt de programmamaker nauw samen met de andere staf: de vrijwilligerscoördinator en de fondsenwerver. De programmamaker geeft leiding aan de groep vrijwilligers die onze exposities, lezingen en andere activiteiten vormgeven. Daarnaast werkt hij/zij samen met andere groepen vrijwilligers, zoals de werkgroep Marketing & Communicatie en de werkgroep Gastontvangst. 

024 Geschiedenis is een gezamenlijke productie van een groot aantal partijen in het Nijmeegse erfgoedveld, van grote musea tot kleine vrijwilligersorganisaties. Gedurende het jaar bundelen zij de krachten en middelen om in oktober tot een gezamenlijk evenement te komen dat de individuele krachten overstijgt en aansluit bij de landelijke Maand van de Geschiedenis. Dit evenement wordt uitgedacht en georganiseerd in regelmatige vergaderingen, voorgezeten door de directeur van het Huis.

Wie ben jij?

Je bent een gedreven professional met ervaring in de ontwikkeling en realisatie van culturele- of erfgoedprogramma’s voor publiek. Je hebt innovatieve en creatieve ideeën over programmering en samenwerkingen die het erfgoedveld overstijgen en je kunt daarbij groot dromen. Je denkt zowel vanuit de historische inhoud als vanuit het publiek, om zo aan te sluiten bij de missie van het Huis. Deze ideeën kun je vervolgens praktisch uitwerken en evalueren en je staat hierbij open voor feedback. Je hebt plezier in samenwerken met professionals en vrijwilligers. Je bent ambitieus, standvastig en stressbestendig, energiek, stimulerend, flexibel, ondernemend en niet bang om je handen uit de mouwen te steken. Tot slot kun je je positioneren als spil in een vol en enthousiast erfgoedveld, waarbij je de belangen van alle partijen in je achterhoofd houdt maar tegelijk je ervan bewust bent dat je niet altijd iedereen mee krijgt.

Criteria 

 • Minstens HBO werk- en denkniveau.
 • Werkervaring in culturele programmering. Ook met ervaring met het programmeren van activiteiten en/of exposities buiten het erfgoedveld word je van harte uitgenodigd te reageren.
 • Een relevant netwerk en ervaring in het opzetten en onderhouden van samenwerkingsverbanden.
 • Affiniteit met- of interesse in lokaal erfgoed en hoe dit naar een divers publiek te brengen.
 • Affiniteit met het werken met vrijwilligers.
 • Goede communicatieve en schriftelijke vaardigheden (Nederlands).

Wat bieden wij?

 • Een betekenisvolle en centrale functie in een erfgoedinstelling die volop in ontwikkeling is en een belangrijke positie inneemt in het Nijmeegse erfgoedveld.
 • Een unieke werkplek met eigen laptop in de historische Mariënburgkapel in het hart van de stad, omgeven door relevante culturele partners zoals het Regionaal Archief Nijmegen, de Bibliotheek, filmhuis LUX en het Festivalhuis.
 • De mogelijkheid om een deel van je flexibele werktijden thuis te werken.
 • Een budget voor trainingen en scholingen.
 • Een arbeidsovereenkomst voor 24 uur per week tot en met december 2023, met de mogelijkheid tot verlenging. Afhankelijk van opleiding en ervaring bedraagt het salaris tussen 2.500 en 2.900 bruto per maand bij een volledige werkweek van 40 uur. Daarnaast krijg je 8% vakantietoeslag. Stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis verzorgt geen pensioenopbouw voor zijn werknemers.

Stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis wil een inclusieve organisatie zijn, die open staat voor iedereen in de samenleving met een band met Nijmeegs erfgoed in de breedste zin van het woord. Dit streven hebben we vastgelegd in onze organisatiewaarden, die te vinden zijn op onze website.

Heb je aan de hand van bovenstaande tekst nog vragen? 

Neem dan contact op met Robin Hoeks, directeur van het Huis, via robinhoeks@hvdng.nl.

Heb je interesse?

Stuur dan vóór 16 januari 2023 een motivatie en cv naar robinhoeks@hvdng.nl. Gesprekken worden gepland op 25 januari (eerste ronde) en 30 januari (tweede ronde).