header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

A.J.J.C. Begheyn

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 4 okt 2019 om 12:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : A.J.J.C. Begheyn
Andere naam (namen):
  • Arthur Jozef Jean Constant Begheyn

Geboortedatum: 26/08/1916
Overlijdensdatum: 19/03/2009
Persoonsarchief
Het archief/de collectie van deze persoon is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Levensloop

Begheyn, geboren te Venlo, studeerde rechten in Amsterdam en trouwde in 1942 met Mia van Schijndel. Ze kregen negen kinderen. Hij leek het voetspoor van zijn vader te gaan volgen en werd kandidaat-notaris, maar kreeg in 1947 een aanstelling aan de Roomsch-Katholieke Universiteit in Nijmegen. Daar werd hij privaatdocent voor het notariaat. Begheyn zou later aan dezelfde universiteit op het privaatrecht promoveren. Eveneens in 1947 opende hij een belastingkantoor in de stad. Het bedrijf groeide sterk en ging uiteindelijk op in Deloitte & Touche.

Naast dit werk was hij op maatschappelijk en cultureel gebied zeer actief. Omstreeks 1950 werd hij voorzitter van de Nederlandse afdeling van de vredesbeweging Pax Christi, hij was lid van de Stedelijke Commissie voor Cultureel Overleg en bestuurslid van de schouwburg.

In 1953 nam hij voor de Katholieke Volkspartij zitting in de gemeenteraad van Nijmegen, vanaf 1958 was hij fractievoorzitter. De partij had toen een absolute meerderheid in de raad. Begheyn voerde gesprekken met mogelijke coalitiekandidaten, de Partij van de Arbeid en de VVD. De eerste partij trad toe tot de coalitie. Zijn partij overwoog voor het eerst een vrouw als wethouder te benoemen, maar de beoogde kandidaat sloeg dat af. Begheyn trok zich begin 1962 onverwachts terug als raadslid en fractievoorzitter. De directe aanleiding was naar eigen zeggen het verschil van inzicht tussen hem en het college over de urgentie van de bouw van een nieuw gemeentemuseum (waarvoor hij de tijd rijp achtte).

Verder spendeerde Begheyn veel tijd aan de kunst: hij verzamelde, had enige tijd een handel in prenten en deed schenkingen aan musea en andere instellingen. Zo ontving de Sint-Stevenskerk van hem een Vlaams drieluik uit de zestiende eeuw. Begheyn overleed in 2009 in Berg en Dal.

Beroep en activiteiten

Universitair docent, belastingadviseur, gemeenteraadslid

Woonplaats(en)

1947-1953:Nijmegen Van Spaenstraat 31 locatie in googlemaps

1953-1975:Nijmegen Kronenburgersingel 13 locatie in googlemaps

1975-:Berg en Dal Wylerbergpark 7 locatie in googlemaps

Bronnen

  • Begheyn SJ, P., Begheyn, Thur, in: Jaarboek Numaga, gewijd aan heden en verleden van Nijmegen en omgeving, jaargang 60 (2013), p. 28-29.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2019)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden