header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

An Brendel-Jansen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door Huis2 (overleg | bijdragen) op 11 jul 2016 om 16:15
Ga naar: navigatie, zoeken

Presentatie van het portret: An Brendel-Jansen

An Brendel 300 dpi.jpg
'Presentatie van het portret: An Brendel-Jansen, een Nijmeegse vrouw die haar verzetswerk met de dood moest bekopen,

De werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen heeft in de reeks filmportretten nu een tiende portret toegevoegd: een bijzonder filmportret over de Nijmeegse verzetsvrouw An Brendel- Jansen. Wie was An Brendel? An Brendel-Jansen en haar man Ep Brendel zaten beiden in het verzet. Bovendien boden zij in hun Nijmeegse woning in de Haagbeukstraat 21 onderdak aan een joodse peuter Esther uit Amsterdam. An en Ep noemden haar Ineke. Ep was monteur in het Sportfondsenbad in de Van Beethovenstraat. Bij de april/meistaking in 1943 liet hij, juist voor de Duitse militairen kwamen zwemmen, het bad leeglopen. De woedende Duitsers gingen naar hem op zoek. Ep dook onder in Friesland en An vond met Ineke een schuilplaats bij zus en zwager Dien en Gerard van Eimeren-Jansen in de Leeuwstraat 69. Daar werd An verraden en op 27 april 1944 met haar zus en zwager gearresteerd. Ineke moest ook mee. An en Dien kwamen terecht in het gruwelijke vrouwenkamp Ravensbrück, waar An zeven maanden later, op 19 november 1944, op 29-jarige leeftijd overleed. Haar zus Dien en zwager Gerard overleefden de oorlog. Ineke, de ondergedoken Joodse peuter, verdween uit beeld. Het portret is te bekijken op een TV-monitor in de speciale hoek die voor de werkgroep oorlogsdoden is ingericht in de Mariënburgkapel.


Cover van DE PIJN DIE BLIJFT.jpg
Bart Janssen, auteur van De pijn die blijft, stelde het portret over An Brendel-Jansen samen. Henk Termeer, ook lid van de werkgroep, zorgde samen met Wouter Daemen van het Regionaal Archief Nijmegen voor de vormgeving en technische realisatie. Tijdens de presentatie op 11 december kon u het filmportret op een groot projectiescherm zien. Bart Janssen vertelde over zijn zoektocht naar meer informatie over de omgekomen verzetsvrouw An Brendel-Jansen en over de vorderingen van de zoektocht naar de onbekende Esther/Ineke.

Sinds 11 december is het portret te bekijken op een TV-monitor in de speciale hoek die voor de werkgroep oorlogsdoden is ingericht in de Mariënburgkapel.

Meer over de reeks portretten en de werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen

Sinds 2008 werken deskundigen van het Regionaal Archief Nijmegen, de Radboud Universiteit Nijmegen, het Nationaal Bevrijdingsmuseum en het stedelijke 4 en 5 mei Comité aan het uitbouwen van de website www.oorlogsdodennijmegen.nl Zo willen zij een digitaal monument oprichten voor alle oorlogsslachtoffers, zowel burgers als militairen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in de omgeving van Nijmegen. Deze Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen brengt met een reeks audiovisuele portretten in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een aantal Nijmeegse oorlogsdoden speciaal onder de aandacht. De presentaties in het Huis zijn een nadere uitwerking van een klein aantal van de vele portretten die op de website www.oorlogsdodennijmegen.nl te vinden zijn. Bezoekers van het Huis kunnen de portretten komen bekijken op een TV-scherm in de speciale hoek waar de werkgroep ook zijn informatiemateriaal heeft liggen. Alle portretten zijn ook opgenomen in het Digitale Huis bij de artikelen over de slachtoffers en te zien op het Youtube-kanaal van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Heeft u zelf informatie? Heeft u informatie over Nijmeegse oorlogsslachtoffers dan kunt u uw gegevens doorgeven aan info@oorlogsdodennijmegen.nl

Nieuwsgierig naar de eerder geportretteerde oorlogsdoden? Klik hieronder op de namen en u leest meer over eerder geportretteerde oorlogsdoden. U vindt daar dan ook een link zodat u hun portretten via Youtube kunt bekijken:


EmbedVideo was given an illegal value for the alignment parameter "centre". Valid values are "left", "center", or "right".
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden