header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Antilliaanse studenten

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN2 (overleg | bijdragen) op 19 dec 2012 om 12:01
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Migrantenerfgoed
Nijmegen
Folder migranten.jpg
Dit artikel is onderdeel van het project Migrantenerfgoed

In het najaar van 2010 nodigde het archief een aantal mensen uit die in de jaren zestig van de Antillen naar Nijmegen kwamen om te studeren. Tijdens een aantal geanimeerde bijeenkomsten werden herinneringen opgehaald aan het studentenleven van toen. In het oog sprongen: de rol van de families waarbij de studenten werden ondergebracht; Canoa, de organisatie van Antilliaanse studenten die nieuwkomers opving; de NISC (Nijmegen International Students Club) die met steun van de Katholieke Universiteit werd opgericht en een pand kreeg aan de Annastraat 142; en natuurlijk de Vierdaagse en de Honkbalvereniging NISC ’71.

‘Di kon?’ – de opstand op Curaçao door de ogen van Nijmeegse Antillianen[bewerken]

Het archief is blij dat ze de beschikking kreeg over het programmaboekje van het toneelstuk ‘Di kon?’ (Hoe komt ‘t?).

Op 30 mei 1969 kwamen arbeiders van de Shell-olieraffinaderij op Curaçao bijeen voor een staking. Directe aanleiding voor de staking was het stagneren van de onderhandelingen voor een nieuwe CAO. Maar de onvrede zat veel dieper. Rond de 4000 arbeiders trokken in optocht naar het regeringscomplex. Onderweg sloten mensen zich aan en de demonstratie groeide uit tot een volksopstand. De politie kon de situatie niet meer onder controle krijgen en Den Haag gaf toestemming om het corps mariniers in te zetten om de opstand neer te slaan. Daarbij vielen twee doden en tientallen gewonden. Deze gebeurtenis was een belangrijk keerpunt in de politieke, culturele en sociaaleconomische verhoudingen op het Antilliaanse eiland.

Uitnodiging voor de voorstelling op 16 juni 1973

Deze ontwikkelingen vonden hun weerklank onder de Antilliaanse studenten in Nijmegen. Ze schreven een theaterstuk waarin ze hun analyse van de situatie uitbeeldden. Antillianen uit het hele land kwamen naar de voorstelling.

Verwijzingen[bewerken]


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden