header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Architectencommissie voor Nijmegen met de Betuwe

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 10 okt 2019 om 13:16
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Architectencommissie voor Nijmegen met de Betuwe
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1947 - ≥ 1952
Rechtsvorm: Overheid
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

Nijmegen en veel dorpen in de Betuwe en het Land van Maas en Waal waren in 1944 en 1945 zwaar getroffen door het oorlogsgeweld. Duizenden panden moesten worden herbouwd. In Nijmegen was de Supervisor van de Wederopbouw verantwoordelijk voor de architectuur van herbouwde panden. Zonder goedkeuring van het ontwerp door de supervisor kon een bouwvergunning niet worden verleend. Als adviesorgaan tussen aanvragers en de supervisor werd een architectencommissie samengesteld. Ook in andere gemeenten was dit zo geregeld.

Geschiedenis

In de Betuwe en het Land van Maas en Waal traden problemen op als het ging om de wederopbouw. Welke problemen dit waren blijkt niet duidelijk uit de notulen, maar mogelijk beschikten veel gemeenten niet over voldoende aanwezige kennis voor de beoordeling van architecten en bouwplannen.

Daarom werd de ‘Architecten-Keuzecommissie voor Nijmegen’ ook verantwoordelijk voor de keuze van architecten in de Betuwe. De eerste vergadering van de commissie waarvan notulen bestaan was die van 23 mei 1947. Het secretariaat werd gevoerd in het stadhuis.

De commissie stuurde een circulaire rond waarin zij architecten vroeg om tekeningen en foto’s van een aantal van hun werken toe te zenden. De commissie beoordeelde deze vervolgens om aanvragers te kunnen adviseren over de keuze van een architect voor de wederopbouw van panden. Zij onderscheidde de volgende klassen:

  • B: Alle werk
  • B-C: nagenoeg alle werk
  • C: zelfstandig niet te moeilijk
  • C-D: Eenvoudig zelfst.
  • D: met assistentie

Wanneer de commissie ophield te bestaan is niet duidelijk. De laatste notulen zijn van 23 september 1948. In de jaarboekjes voor Nijmegen wordt de commissie in 1952 voor het laatst vermeld.

Taken en activiteiten

De Architectencommissie werd door de supervisor geadviseerd over de keuze van architecten. De commissie hielp aanvragers van een advies verder bij het kiezen van een architect, onafhankelijk van de supervisor: zij meldde het advies aan de aanvrager, niet aan de supervisor. Wel waarschuwde zij aanvragers dat het niet opvolgen van het advies van de commissie de kans vergrootte dat een ontwerp niet aan de eisen van de supervisor of de welstandscommissie zou voldoen, waardoor kosten konden oplopen.

Bij afkeuring van een ontwerp door de supervisor kon een aanvrager van een bouwvergunning in beroep gaan bij de Architectencommissie.

Organisatie

De commissie had een voorzitter, drie leden en een secretaris.

Locatie

1947-≥ 1952:Nijmegen Lange Nieuwstraat 2 locatie in googlemaps

Bronnen

  • Jaarboekje voor Nijmegen 1947-1952.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2019)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden