header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Begraafplaats Huize St. Anna

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN2 (overleg | bijdragen) op 21 dec 2009 om 15:27 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Gegevens begraafplaatsen |Soort= Katholiek |Straatnaam= Groesbeekseweg |Gebruikvanaf= 1928 |Gebruiktotenmet= 1972 }} === Geschiedenis === Het Rooms-Katholiek Paroc…')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Katholiek
Straatnaam : Groesbeekseweg
In gebruik vanaf: 1928
In gebruik tot en met: 1972


Geschiedenis[bewerken]

Het Rooms-Katholiek Parochiaal Armbestuur kocht in april 1926 de Hertenkamp aan de Groesbeekseweg van de firma Wilod Versprille & Zn. Hier bouwde het armbestuur het ‘St. Anna gesticht’ dat zich bezig hield met de verzorging van ‘oude en hulpbehoevende lieden’. Voor het beheer van het gesticht stelde het armbestuur een aparte stichting in, de Sint Anna Stichting.

In februari 1928 gaf het gemeentebestuur de Sint Anna Stichting toestemming achter het nieuwbouwcomplex een begraafplaats aan te leggen voor de bewoners van Huize St. Anna, zoals het bejaardenhuis toen genoemd werd. In 1939 vond een uitbreiding van de begraafplaats plaats.

In 1972 werd Huize St. Anna afgebroken om plaats te maken voor het verpleeghuis St. Joachim en St. Anna. De begraafplaats werd geruimd en de stoffelijke resten zijn herbegraven in een gemeenschappelijk graf op het kerkhof naast de Cenakelkerk in de Heilig Landstichting.

Begraafregisters[bewerken]

Het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) beschikt over een plattegrond van de begraafplaats en een lijst van alle graven en de daarbij behorende begraven personen (RAN, Secretarie Gemeente Nijmegen 1946-1984, rubriek openbare gezondheid, inv.nr. 1264).

Bronnen[bewerken]

  • J. Brinkhof, Een eeuw R.-k. Armbestuur in Nijmegen 1857-1957, Nijmegen 1957, p. 59-73.
  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 64-65.

Verantwoording[bewerken]

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden