header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Begraafplaats Nebo-klooster

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN2 (overleg | bijdragen) op 21 dec 2009 om 15:26 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Gegevens begraafplaatsen |Soort= Katholiek |Straatnaam= Sionsweg |Gebruikvanaf= 1927 |Gebruiktotenmet= heden }} === Geschiedenis === Op 6 september 1927 verleende …')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Katholiek
Straatnaam : Sionsweg
In gebruik vanaf: 1927
In gebruik tot en met: heden


Geschiedenis[bewerken]

Op 6 september 1927 verleende het gemeentebestuur toestemming aan het bestuur van de St. Alfonsstichting te Amsterdam om op het terrein van haar nieuwe kloostercomplex aan de Sionsweg een begraafplaats aan te leggen. Tot het kloostercomplex hoorde ook het kleinseminarie van de Nederlandse provincie van de Redemptoristen. Het klooster van de Redemptoristen, het St. Alfonsklooster, beter bekend als het Nebo-klooster, naar de berg Nebo vanwaar Mozes het beloofde land overzag (het klooster staat recht tegenover de Cenakelkerk van de Heilige Landstichting). Op de begraafplaats bij het Nebo-klooster mochten en mogen alleen paters Redemptoristen worden begraven.

Klooster en seminarie zijn tot 1970 in gebruik geweest als opleidingscentrum van Redemptoristen in Nederland. Het kleinseminarie werd in dat jaar als zelfstandig instituut opgeheven. Sinds 1977 wordt de seminarievleugel van het complex verhuurd aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. De kloostergebouwen zijn sinds 1975 in gebruik als kloosterbejaardenoord. Op de begraafplaats worden nog steeds paters Redemptoristen ter aarde besteld.

Begraafregisters[bewerken]

De Redemptoristen hebben geen bezwaar tegen het inzien van de begraafregisters. De registers zijn volledig en betreffen de periode 6 september 1927 tot heden (2007). Het klooster van de Redemptoristen in Wittem bezit een kopie van deze registers. Eind 2007 zijn de archieven van de Redemptoristen overgebracht naar het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in het klooster Sint Aegten in Sint Agatha (nabij Cuijk).

Bronnen[bewerken]

  • Regionaal Archief Nijmegen, Stadsbestuur Nijmegen 1810-1946, inv.nr. 1927/1542.
  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 64.
  • Website van de Redemptoristen in Nederland

Verantwoording[bewerken]

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden