header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Begraafplaats klooster Albertinum

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN2 (overleg | bijdragen) op 21 dec 2009 om 15:33 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Gegevens begraafplaatsen |Soort= Katholiek |Straatnaam= Heijendaalseweg |Gebruikvanaf= 1933 |Gebruiktotenmet= heden }} === Geschiedenis === Op 18 februari 1930 kre…')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Katholiek
Straatnaam : Heijendaalseweg
In gebruik vanaf: 1933
In gebruik tot en met: heden


Geschiedenis[bewerken]

Op 18 februari 1930 kreeg het bestuur van de St. Dominicusstichting in Nijmegen toestemming een begraafplaats aan te leggen in de tuin van het aan de Heijendaalseweg te bouwen Albertinum klooster. De begraafplaats was al enige tijd gereed toen het klooster in 1932 geopend werd. Alleen overledenen van de orde der Dominicanen mochten en mogen er worden begraven.

In januari 1995 kreeg het klooster Albertinum een andere eigenaar, maar de begraafplaats en de toegangsweg vielen buiten de verkoop. De begraafplaats is nog in gebruik en volgens het Provinciaal Archief van de Orde der Dominicanen is er nog voldoende plaats voor de 88 nog levende Dominicanen. Tot het voorjaar van 2007 werden hier 331 Dominicanen begraven.

Begraafregisters[bewerken]

Het Provinciaal Archief van de Orde der Dominicanen (PAOD) beschikt over begraafregisters van de begraafplaats bij klooster Albertinum over de periode 1933-heden (PAOD, inv.nrs. 5372 en 5373). Het adres van het PAOD is Oude Kleefsebaan 2, 6571 BG Berg en Dal. Inzage in de begraafregisters kan alleen met toestemming van het bestuur van de Dominicanen, Postbus 909, 6500 AX Nijmegen. Vanaf eind 2007 worden de archiefstukken van het Provinciaal Archief van de Orde der Dominicanen overgebracht naar het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in het klooster Sint Aegten in Sint Agatha. Ook dan dient u zich voor inzage eerst tot het bestuur van de Dominicanen te wenden (2007)

Bronnen[bewerken]

  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 67.
  • Mededeling van de heer J. Welting O.P., archivaris van het Provinciaal Archief van de Orde der Dominicanen.

Verantwoording[bewerken]

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden