header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

C.G.J. Pulles

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN50 (overleg | bijdragen) op 14 feb 2019 om 14:00
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : C.G.J. Pulles
Andere naam (namen):
  • Tine Pulles
  • Clementine Gerhardina Johanna Pulles

Bestaansperiode: 1915 - vóór 2013
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

Onder invloed van de sociale wetenschappen kwamen in de jaren vijftig binnen de katholieke zuil nieuwe ideeën op over opvoeding, liturgie en priesterschap, die zich in de jaren zestig en zeventig uitten in talloze experimenten, die het kerkelijk leven grondig en definitief veranderden. Bij deze ontwikkelingen behoorde katholiek Nijmegen tot de avant-garde, door de aanwezigheid van de Katholieke Universiteit en de studiehuizen van diverse kloosterordes en -congregaties.

Geschiedenis

Clementine Gerhardina Johanna Pulles, roepnaam Tine, werd in 1915 geboren in de Van Oldenbarneveltstraat en verhuisde in 1925 naar de Bijleveldsingel, waar zij de rest van haar leven woonde, op een korte periode in 1944 en 1945 na, toen haar huis door brand- en blusschade onbewoonbaar was. In 1955 studeerde zij af in de psychologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, waar zij onderwijs had genoten van de psychiater Anna Terruwe, met wie zij geen hartelijk contact had. Zij vestigde een praktijk aan huis voor kinderpsychologie, maar legde zich gaandeweg ook toe op therapie voor volwassenen, waarbij zij veel religieuzen tot haar clientèle mocht rekenen. Haar geloof speelde een belangrijke rol in haar leven: ze was belijdend, maar progressief katholiek en was actief lid van het Groot-Koor van de Petrus Canisiusparochie aan de Molenstraat. Ze is nooit getrouwd, al had ze enige tijd een liefdesrelatie met pater Cor van Boekel msc, die zeer tot haar spijt stukliep, wat zij weet aan haar eigen onvermogen en aan het egoïsme van haar inwonende, oudere zus Gerda. In 1986 gaf zij in eigen beheer de roman ‘Gebroken dageraad’ uit, waarin zij de jeugd beschreef van een meisje dat door haar opvoeding en milieu allerlei frustraties oploopt.

Taken en activiteiten

Psycholoog, lid van het Groot-Koor van de Molenstraatkerk.

Locatie

1915 - 1925:Nijmegen van Oldenbarneveltstraat 12

1925:Nijmegen bijleveldsingel 5

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Andreas Caspers. (2017)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden