header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Centrale Post Ambulancevervoer Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN6 (overleg | bijdragen) op 16 aug 2020 om 13:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Centrale Post Ambulancevervoer Nijmegen
Andere naam (namen):
  • CPA

Bestaansperiode: 1979 - 1989
Rechtsvorm: Gemeenschappelijke Regeling
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

De provincie Gelderland was door Gedeputeerde Staten ingedeeld in zeven regio's, namelijk Apeldoorn, Arnhem, Doetinchem, Ede, Harderwijk, Tiel en Nijmegen. Elke regio had een Centrale Post van waaruit het ambulancevervoer geregeld werd.

De CPA was een zelfstandige organisatie met een eigen bestuur en een eigen begroting en kwam in 1979 tot stand in de vorm van een gemeenschappelijke regeling. Het werkgebied omvatte dertien gemeenten, namelijk Bemmel, Beuningen, Druten, Gendt, Gennep, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Mook, Nijmegen, Ubbergen, West Maas en Waal en Wijchen.

In het spreidingsplan ambulances Gelderland 1985 van Gedeputeerde Staten werd besloten om met ingang van 1 januari 1986 de spoedeisende ambulancehulpverlening in Millingen aan de Rijn door de GG en GD te laten uitvoeren. Tot dan toe werd dit uitgevoerd door een particuliere vervoerder. In 1987 realiseerde de CPA samen met de gemeente Gennep een kwaliteitsverbetering van de ambulancehulpverlening binnen deze gemeente. De ambulancehulpverlening in de gemeente Gennep werd met ingang van 1 januari 1988 uitgevoerd door de ambulancedienst van Boxmeer, behorende tot de CPA-regio Brabant Noord-Oost. Dit alles onder de verantwoordelijkheid en toezicht van de CPA Nijmegen.

In 1989 brachten Gedeputeerde Staten van Gelderland het nieuwe spreidingsplan ambulances met betrekking tot ambulancevervoer in Gelderland uit. Voor de CPA betekende dit dat de standplaats Millingen aan de Rijn zou worden opgeheven. De gemeenten Bemmel en Gendt zouden worden toegevoegd aan de CPA-regio Arnhem. Verder namen Gedeputeerde Staten van Gelderland een voorlopig standpunt in inzake de gebiedsindeling Centrale Posten Ambulancevervoer. In het voorlopig standpunt werd voorgesteld de CPA-regio’s Nijmegen en Tiel samen te voegen tot één CPA-regio. Dit plan zou in de komende jaren verder worden uitgewerkt.

Als gevolg van de nieuwe Wet Gemeenschappelijk Regelingen van 1985 hield met ingang van 1 januari 1990 de gemeenschappelijke regeling CPA op te bestaan en werd de taak Centrale Post Ambulancevervoer ondergebracht in de gemeenschappelijke regeling Regionale Basisgezondheidsdienst Nijmegen en Omstreken (BaGD).

Taken en activiteiten

De taken waren:

  • efficiënte coördinatie en regulering van ambulancehulpverlening en het -vervoer in de regio;
  • kwaliteitsbewaking en -bevordering van de ambulance-hulpverlening door de toegevoegd geneeskundige CPA;
  • toezien op het uitvoeren van de Wet op het Ambulancevervoer;
  • meldpunt voor de eerstelijns gezondheidszorg buiten kantooruren.

Locatie

-: Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door R. Spanings. (1990)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden