header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Centrale bibliotheek Oranjesingel 2a

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 24 mrt 2016 om 12:06 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

De Openbare Leeszaal en Boekerij in 1918
Algemene gegevens
Naam : Centrale bibliotheek Oranjesingel 2a

Bestaansperiode: 1916 - 1931
In het archief van de Gemeenschappelijke Openbare Bibliotheek Nijmegen 1916-2005 is meer informatie te vinden over dit filiaal in inventarisnummer 54


Nadat op 28 maart 1916 de vereniging Openbare Leeszaal en Boekerij (OLB) was opgericht en het gemeentebestuur enkele maanden later een jaarlijkse gemeentelijke subsidie had toegezegd, opende de leeszaal op 30 oktober 1916 haar deuren aan de Oranjesingel 2a (huidig adres: Oranjesingel 2c). Bij de selectie van boeken liet het bestuur zich leiden door de rooms-katholieke beginselen, al zou ook rekening worden gehouden met de wensen van niet-katholieken.

In de leeszaal op de begane grond, vrij toegankelijk voor iedereen van 18 jaar en ouder, kon de bezoeker aan de grote tafel kranten, tijdschriften en andere periodieken lezen. Aan de zaal grensde de uitleenbibliotheek. De studiezaal op de eerste verdieping, met onder andere wetenschappelijke standaardwerken en door particulieren geschonken boeken, waren alleen toegankelijk voor betalende leden. De lees- en studiezaal waren dagelijks geopend. Op de tweede verdieping waren nog enkele zalen, die geregeld voor tentoonstellingen werden ingericht.

In maart 1917 werd de naamloze vennootschap Legendo Discimus (‘al lezende leert men’) opgericht, die het herenhuis aan de Oranjesingel in eigendom verwierf. De n.v. verhuurde het pand en de inventaris vervolgens aan de OLB. De bibliotheek werd eind 1924 uitgebreid met een kinderboekerij en later met een muziekafdeling. Omdat de bibliotheek uit haar jasje begon te groeien en uitbreiding ter plaatse niet mogelijk was verhuisde zij in de zomer van 1931 naar een grotere behuizing aan de Van Schaeck Mathonsingel 1.

Locatie

1916-1931:Nijmegen Oranjesingel 2a locatie in googlemaps

Verantwoording

Tekst naar aanleiding van 100 jaar Openbare Bibliotheek in Nijmegen in 2016.
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden