header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Clubhuis Wilgplein Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 24 jul 2019 om 08:14
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Clubhuis Wilgplein Nijmegen
Andere naam (namen):
  • Don Bosco-jeugdwerk, afdeling Wilgplein
  • Kluphuis Wilgplein

Bestaansperiode: 1952 - 1993
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

In 1946 werd in Nijmegen de R.K. Stichting Volksjeugdzorg Don Bosco opgericht (later: R.K. Stichting Jeugdzorg en Gezinswerk te Nijmegen ‘Don Bosco’) om in achterstandswijken de jeugd ontspanning te bieden en het ‘geestelijk klimaat’ in gezinnen te verbeteren. Zoals in andere plaatsen gingen in Nijmegen Don Boscohuizen open waar vooral de jeugd, maar ook volwassenen voor diverse activiteiten terecht konden.

Geschiedenis

Op 27 mei 1952 werd aan het Wilgplein het achtste Don Boscohuis van Nijmegen geopend. Het was vooral gericht op de bewoners van De Kopse Hof, een wijkje met noodwoningen aan en rond de Kopseweg.

Het pand was dagelijks open voor kinderen. De leiding organiseerde voor hen toneelvoorstellingen, speurtochten, sportactiviteiten, religieuze bijeenkomsten en uitstapjes naar het circus of naar het bos. ’s Avonds was er ruimte voor oudere kinderen, de moederclub en de kaartclub. Vanaf 1955 gaf het Don Boscohuis het blad ‘Wilgeklanken’ uit.

Na de afbraak van De Kopse Hof, midden jaren zestig, richtte het Don Boscohuis zich op de bewoners van ‘t Rooie Dorp. De religieuze inslag nam in de loop van de jaren zestig af: de benaming ‘Don Boscohuis’ maakte in 1966 plaats voor ‘clubhuis’, de aan het huis verbonden pastoraal adviseur verdween rond 1970.

Het besluit van welzijnsorganisatie Tandem (rechtsopvolger van de R.K. Stichting Jeugdzorg en Gezinswerk te Nijmegen) om het clubhuis per 30 juni 1993 te sluiten leidde tot opstand in de buurt maar die had slechts beperkt resultaat: per 1 januari 1994 ging het clubhuis definitief dicht. De activiteiten werden overgeheveld naar wijkcentrum De Ark aan de Elzenstraat.

Taken en activiteiten

Het organiseren van activiteiten voor de jeugd en gezinnen uit De Kopse Hof, later uit ‘t Rooie Dorp.

Organisatie

De leiding bestond aanvankelijk uit een pater en een sociaal werkster. Verder waren er veel vrijwilligers bij het clubhuis betrokken.

Locatie

1952-1993:Nijmegen Wilgplein 24 locatie in googlemaps

Bronnen

  • Wolf, R., Venster op ’t Rooie Dorp, Nijmegen, 1997.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2019)



KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden