header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Comité Nijmegen 1850 Jaar Stad

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 18 jul 2019 om 16:36
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Comité Nijmegen 1850 Jaar Stad
Andere naam (namen):
  • Comité voor de viering Nijmegen 1850 jaar stad

Bestaansperiode: 1955 - 1956
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

Dat keizer Marcus Ulpius Traianus Nijmegen in het jaar 105 tot Romeinse stad verhief was voor het gemeentebestuur 1850 jaar later een goede aanleiding tot het organiseren van een groot feest. Eind 1954 had het gemeentebestuur overleg met Historische Vereniging Numaga en Stichting Vivat Noviomagum. Deze organisaties namen het culturele gedeelte van de feestelijkheden op zich. De organisatie van amusement kwam te liggen bij de drie middenstandsverenigingen: de Nijmeegse Handelsvereniging, de Nijmeegse RK Middenstandsvereniging en de Christelijke Middenstandsvereniging Nijmegen. Een comité moest de organisatie van de feestelijkheden coördineren.

Geschiedenis

Op 31 januari 1955 was de installatiebijeenkomst van het comité. Vanaf dat moment werkten de diverse commissies in een race tegen de klok om activiteiten op poten te zetten, in samenwerking met inwoners en winkeliers.

De feesten werden gehouden vanaf 7 mei tot en met 17 september, met het zwaartepunt in juni en juli. Sportwedstrijden, kunsttentoonstellingen, concerten, toneelvoorstellingen, volks- en kinderspelen, een tijdelijk amusementscentrum aan de Nassausingel en vuurwerk: voor iedereen was er wat te zien of te doen.

Het comitébestuur keek in 1956 met gemengde gevoelens terug op de feesten. Het was positief over de medewerking en het enthousiasme bij het uitvoeren van de feestplannen, anderzijds slaagden diverse plannen niet vanwege de korte voorbereidingstermijn. Financieel was de feestzomer een succes, eindigend met een positief resultaat. De penningmeester concludeerde in het eindverslag dat Nijmegen een goede beurt had gemaakt.

Taken en activiteiten

Het organiseren van een feest ter gelegenheid van het 1850-jarig bestaan van Nijmegen als stad.

Organisatie

Het comité bestond uit een dagelijks bestuur met een voorzitter, vicevoorzitter, secretaris, adjunct-secretaris en penningmeester. Er waren leden en ereleden (onder wie de ministers van Binnenlandse Zaken en van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen) en burgemeester Hustinx was erevoorzitter. Acht commissies waren verantwoordelijk voor verschillende aspecten van de feestelijkheden:

  • Commissie van ontvangst
  • Financiële en economische commissie
  • Technische commissie
  • Pers- en propagandacommissie
  • Contactcommissie voor de winkeliers en buurtschappen
  • Culturele commissie
  • Commissie volksspelen en ontspanning
  • Sportcommissie

Locatie

1955-1956:Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2019)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden