header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Commissie van Bijstand voor de Gemeentewerken Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 16 aug 2017 om 09:41
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Commissie van Bijstand voor de Gemeentewerken Nijmegen
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1907 - 1941
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

De dienst Gemeentewerken onderging in 1906 een grote organisatorische verandering. Bestond de dienst tot dan toe uit een gemeentearchitect, een adjunct-gemeentearchitect, twee opzichters en enkele losse arbeiders, in 1906 werd het aantal functies uitgebreid naar 17 (inclusief acht werklieden) om uitvoering te kunnen geven aan de Woningwet. De dienst zou uitgroeien naar ruim zestig personen in 1918.

Geschiedenis

Op 15 september 1906 stelde de gemeenteraad een verordening vast voor een commissie van toezicht op het beheer van openbare werken. De verordening trad op 1 januari 1907 in werking en op 22 januari vond de eerste vergadering plaats. De vergaderingen werden onregelmatig gehouden, met onderbrekingen van een week tot enkele maanden. In de Tweede Wereldoorlog moest de commissie haar werkzaamheden laten rusten op last van de Rijkscommissaris voor het bezette gebied. De laatste vergadering was op 24 september 1941.

Taken en activiteiten

De commissie had de taak om het college van Burgemeester en Wethouders bij te staan in het toezicht op het beheer van openbare werken. De commissie beoordeelde daarvoor het ontwerp, de uitvoering en het beheer van openbare werken – openbare ruimte en gebouwen, riolering, gemeentelijke bedrijfsgebouwen, woningen van de gemeentelijke woningbouwvereniging.

Organisatie

De permanente commissie bestond oorspronkelijk uit drie leden van de gemeenteraad met een wethouder als voorzitter. Ook de directeur van Gemeentewerken schoof aan. Met de wijziging van de verordening op 19 april 1922 groeide het aantal leden naar vijf. Een secretaris completeerde het geheel.

Locatie

1907-1941: Nijmegen

Bronnen

  • Gruppelaar, L., Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen 1851-1919, Gemeentearchief Nijmegen, 1994, p. 110-113.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2013)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden