header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Commissie voor Tramzaken Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 19 jul 2017 om 09:07
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Commissie voor Tramzaken Nijmegen
Andere naam (namen):
  • Raadscommissie voor Tramaangelegenheden

Bestaansperiode: 1898 - 1907
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

In het laatste decennium van de 19de eeuw kreeg de gemeente Nijmegen steeds meer aanvragen om concessies voor de aanleg van tramwegen. Tot in 1898 lagen deze aanvragen bij het college van Burgemeester en Wethouders voor advies. In laatstgenoemd jaar besloot B. en W. een permanente commissie te benoemen ‘voor het onderzoek der aanvragen om concessie voor een tramlijn door de stad en om vergunning tot verlegging enz. der rails’.

Geschiedenis

De ‘Commissie voor de Tramzaken’ werd op 13 augustus 1898 opgericht en kort voor 2 december 1907 opgeheven. In het laatste jaar van haar bestaan werd zij aangeduid als ‘Raadscommissie voor Tramaangelegenheden’. De raadscommissie vergaderde circa eens per maand. Vanaf 2 december 1907 namen de drie overgebleven leden plaats in de nieuwe ‘Commissie van Bijstand voor de Electrische Bedrijven der Gemeente Nijmegen’. In latere jaren (1928, 1934 en 1935) zouden nog diverse commissies worden opgericht i.v.m. tramzaken, maar die commissies adviseerden vooral over de aanpak van de financiële problemen van het Gemeentelijk Trambedrijf Nijmegen (bijvoorbeeld de Verkeerscommissie Tramvraagstuk in 1935-1936).

Taken en activiteiten

De commissie adviseerde de raad niet alleen over het verlenen van concessies aan maatschappijen die voornemens zijn tramlijnen op te richten, maar toetste ook de ingediende aanvragen met betrekking tot technische aspecten zoals de tracés van de tramlijnen en de wijze van voortstuwing (paardenkracht, stoomkracht of elektriciteit).

Organisatie

De raadscommissie bestond bij aanwijzing uit vijf leden van de gemeenteraad, waaronder de voorzitter. Het aantal commissieleden varieerde in de loop der jaren tussen vijf en twee.

Locatie

1898-1907: Nijmegen

Bronnen

  • Raadsverslagen 1898.
  • Streefland, W. en W. van Reen, De Gemeente Tram Nijmegen, 1986, p. 79-84.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2010)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden