header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Commissie voor de Veemarkt Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 18 jul 2017 om 08:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Commissie voor de Veemarkt Nijmegen
Andere naam (namen):
  • Commissie van advies voor de Veemarkt Nijmegen

Bestaansperiode: 1938 - 1953
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

De veemarkt in Nijmegen werd sinds 1885 gehouden op het noordelijk deel van de Nieuwe Markt, waar nu de Karthuizerhof ligt. In de jaren dertig raakte de markt in het slop, want steeds meer veehandelaren trokken naar ’s-Hertogenbosch. De directeur van de Nijmeegse veemarkt had weinig tijd voor zaken als reclame maken voor zijn markt en het organiseren van paardenmarkten en tentoonstellingen. Daarbij diende de aanstaande opening van de nieuwe Veemarkthallen (ter plaatse van het huidige Joris Ivensplein) de nodige aandacht te krijgen van het publiek.

Geschiedenis

Om voornoemde activiteiten te lanceren en te coördineren werd in 1938 een permanente Commissie van advies voor de Veemarkt geïnstalleerd. Vanaf 1951 vergaderde men onder de naam Veemarktcommissie. De eerste vergadering vond plaats op 20 oktober 1938. De agenda werd het eerste jaar gevuld met onderwerpen rondom de opening van de Veemarkthallen, die op 14 september 1939 plaatsvond. Na tien jaar afwezigheid werd de commissie in 1950 nieuw leven ingeblazen en richtte zij zich op het weer 'op de kaart zetten' van de veemarkt door reclame te maken en tentoonstellingen te organiseren. De laatste notulen zijn van 5 juni 1953, maar reppen niet over een opheffing van de commissie. De commissie voor de Veemarkt kreeg geen opvolger, maar had mogelijk wel een voorganger: in de notulen van 12 januari 1950 wordt gerept over 'een ongeveer 40 jaar geleden bestaande veemarktcommissie'.

Na 1953 leidde de veemarkt een kwijnend bestaan en in januari 1969 werd hij voor het laatst gehouden. De veemarkthallen werden verbouwd tot sporthal en vervolgens afgebroken in 1981.

Taken en activiteiten

De commissie werd geïnstalleerd ter lancering en coördinatie van activiteiten zoals het reclame maken voor de veemarkt, het organiseren van paardenmarkten en tentoonstellingen en het genereren van aandacht voor de opening van de nieuwe Veemarkthallen.

Organisatie

De commissie bestond uit secretaris Van Santen en zeven leden, onder wie voorzitter G.J. Kokke. Onder de leden waren raadsleden en enkele deskundigen.

Locatie

1938-1953: Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2011)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden