header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Dagboek J. Kleinveld-Koorenwinder

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN8 (overleg | bijdragen) op 26 sep 2019 om 16:03
Ga naar: navigatie, zoeken
Oorlogsdagboeken
Oorlogsdagboekicoon.jpg
startpagina
"Oorlogsdagboeken" biedt een overzicht van dagboeken die tijdens de oorlogs- en bevrijdingsperiode – vooral bij de start van Operatie Market Garden - door mensen in en om Nijmegen zijn geschreven. Lees verder>>>
Infobox dagboek
Titel
Auteur Kleinveld-Koorenwinder, J. (Jannetje / Janneke)
Begindatum 17-09-1944
Einddatum 07-05-1945
Locatie Beijenstraat 80 Nijmegen
Taal Nederlands
Omvang (aantal pagina's) 24
Vorm Manuscript, kopie
Vindplaats Vrijheidsmuseum

Korte beschrijving oorlogsdagboek

J. Kleinveld - Koorenwinder woonde in Nijmegen in de Beijensstraat nabij de Groesbeeksedwarsweg. Ze is gelovig en bid veel. De gezinssituatie is onduidelijk. Vermoedelijk woont ze als grootmoeder in bij het gezin van één van haar kinderen. Ze noemt de namen van Aaf, Martin, Jansje en Willi.

In haar dagboek schrijft ze vooral over het oorlogslawaai en over haar nachtrust. Op 17 september 1944 start de auteur haar dagboek en schrijft ze over het luchtalarm dat heeft geklonken, bombardementen, brand en puin. Op 19 september vluchten ze 's nachts met z'n allen vanwege de heftige beschietingen naar een tante van Martin aan de Haterseveldweg. Twee dagen later gaan ze bij hun huis kijken, maar slapen ze vanwege het lawaai nog steeds bij de tante. Ze beschrijft ook hoe na de bevrijding de 'moffenmeiden' werden behandeld. Op 25 september durven ze nog steeds niet naar huis te gaan. Op 22 oktober keren ze uiteindelijk pas weer terug naar huis. Op beide locaties sliepen ze steeds in de kelder. Op 25 november schijft ze dat voedsel schaars is geworden en op 11 december vermoedt ze dat de poes dood is. Wanneer het oorlogsgeweld het toeliet ging ze naar de kerk. Op 27 januari 1945 schrijft ze dat er drie Canadezen bij hun in huis sliepen en ze wat eten van hen kregen toegestopt. Ook heeft enkele dagen een Engelse kapitein bij hen geslapen. Op 1 maart geeft ze aan dat het niet goed met haar gaat en dat haar armen en voeten erg veel pijn doen. Deze pijn wil uiteindelijk maar niet echt over gaan. Op 16 april - als ze haar 70ste verjaardag viert - gaat het weer iets beter.

Het dagboek eindigt uiteindelijk op 7 mei 1945. J. Kleinveld - Koorenwinder laat dan weten dat ze haar oorlogsverhaal zo goed mogelijk heeft proberen op te schrijven en dat ze bijzonder gelukkig is met de aangebroken vrede.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 22.92" N, 5° 52' 17.54" E
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden