header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Dagboek P. (Peter) Maros

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN8 (overleg | bijdragen) op 26 sep 2019 om 16:12
Ga naar: navigatie, zoeken
Oorlogsdagboeken
Oorlogsdagboekicoon.jpg
startpagina
"Oorlogsdagboeken" biedt een overzicht van dagboeken die tijdens de oorlogs- en bevrijdingsperiode – vooral bij de start van Operatie Market Garden - door mensen in en om Nijmegen zijn geschreven. Lees verder>>>
Infobox dagboek
Titel
Auteur Maros, P. (Peter)
Begindatum 17-09-1944
Einddatum 01-031946
Locatie Nijmegen
Taal Nederlands
Omvang (aantal pagina's) 53
Vorm Typoscript
Vindplaats Vrijheidsmuseum

Korte beschrijving oorlogsdagboek

Het eerste hoofdstuk gaat over het gezin Maros in de oorlog tot september 1944. Tijdens de oorlog werd de familie vanuit Den Haag naar Nijmegen geévacueerd. Zijn vader was beroepsonderofficier van een Nederlands Garderegiment.

Het tweede hoofdstuk gaat over Operatie Market Garden in september 1944. Peter Maros werd gids van de Amerikaanse G-company 508th.

In het derde hoofdstuk ging hij Amerikaanse kleding dragen en werd de hulp van mitrailleurschutter Floyd F. Fauble.

In hoofdstuk vier hoorde hij dat zijn 43 jaar oude vader was doodgeschoten door Duitse militairen. Peter kon niet meer lopen door een scherf in zijn rechtervoet.

In het vijfde hoofdstuk werd hij in het burgerziekenhuis in Nijmegen behandeld. Op 9 oktober was hij nog niet geheel genezen, maar hij keerde weer terug naar zijn compagnie. Hij koos voor het squad van sergeant Robert Piper en werd buddy van de negentienjarige Billy Burks. Na twee dagen was zijn voetwond nog steeds open en werd hij naar het divisiehospitaal gestuurd ter voorkoming van een infectie. Na zes dagen mocht hij weer naar zijn squad.

In het zesde hoofdstuk verdedigde de compagnie de Betuwe tegen de Duitse troepen. Op 28 oktober moesten ze terug gaan naar Nijmegen en Peter regelde de inkwartiering in een school en voor de officieren in woningen. Peter sliep thuis. Op 2 november gingen ze naar Haalderen om Engelse troepen af te lossen. De groep van Peter was inmiddels uitgedund tot zeven man. In de nacht van 7 op 8 november trokken ze weer naar Nijmegen.

In het zevende hoofdstuk valt te lezen dat ze een paar dagen doorbrachten aan de Driehuizerweg. Peter nam thuis afscheid en op 11 november vertrok de groep naar het nieuwe basiskamp te Sissone, nabij Reims, in Noord-Frankrijk. Daar werd het regiment aangevuld met nieuwe jongens en er volgden intensieve trainingen. Eind november kreeg hij met enkele andere mannen verlof en zocht men vermaak in de cafés van Reims. In Sissone was het bordeel zeer populair. Peter volgde de opleiding tot parachutist.

In het achtste hoofdstuk wordt er aandacht geschonken aan de indeling van het regiment - op 17 december 1944 - bij de 82nd Airborne Divisie en het vertrek naar België. Tijdens een tocht raakten zijn voeten opgezwollen en halfbevroren waardoor hij niet meer mocht terugkeren bij de G-compagnie. Hij ging nu helpen bij de bevoorrading, de bataljons supply section. Op 5 januari 1945 kreeg hij orders om naar Haute Bordeaux te gaan. Peter werd ingedeeld bij de divisie G2, inlichtingen en veldveiligheid.

In het negende hoofdstuk werkt hij als Franse tolk voor evacués. Hierna ging hij in de keuken aan de slag en daarna vertrok hij eind februari 1945 als tolk naar Duitsland. Op 18 maart vertrok hij naar Maastricht en vervolgens via Eindhoven naar Nijmegen. Op 21 maart zag hij zijn moeder weer.

In het tiende hoofdstuk benoemde Z.K.H. Prins Bernhard hem tot officier bij de Koninklijke Landmacht. Als oorlogsvrijwilliger voor onbepaalde tijd vertrok hij naar Londen. In Kensington werd hij opgeleid tot officier. Op 1 maart 1946 eindigde zijn opleiding en tevens het document.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 48.98" N, 5° 51' 50.33" E
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden