header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Dagboek Zuster B. (Bernarda) Coes (1)

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN8 (overleg | bijdragen) op 26 sep 2019 om 15:29
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Oorlogsdagboeken
Oorlogsdagboekicoon.jpg
startpagina
"Oorlogsdagboeken" biedt een overzicht van dagboeken die tijdens de oorlogs- en bevrijdingsperiode – vooral bij de start van Operatie Market Garden - door mensen in en om Nijmegen zijn geschreven. Lees verder>>>
Infobox dagboek
Titel
Auteur Coes, Zuster B. (Bernarda)
Begindatum 17-09-1944
Einddatum 31-01-1945
Locatie Bosweg 160 Nijmegen
Taal Nederlands
Omvang (aantal pagina's) 62
Vorm Manuscript
Vindplaats Vrijheidsmuseum

Korte beschrijving oorlogsdagboek

Dagboek van zuster. B. Coes geschreven te Huize Villandry. Bernarda Coes werd op 26 september 1907 te Vriezenveen in een Nederlands Hervormd gezin geboren. Ze werd verpleegster en was gedurende de oorlog ongehuwd. In 1940 woonde Coes eerst in Zaandam en daarna in Almelo. Op 27 februari 1941 verhuisde ze vanuit Vriezenveen naar Nijmegen. Hier woonde ze intern in het Wilhelminaziekenhuis, op Dr. Claas Noorduijnstraat 5. Op 14 oktober 1941 verhuisde ze naar de Groesbeekseweg 295. Hier woonde ze intern in het sanatorium voor spoorwegpersoneel Villandry. Op deze locatie schreef zij dit dagboek. Op 2 september 1946 verhuisde ze terug naar Vriezenveen.

Het dagboek begint op 17 september 1944 met de uitvoering van operatie Market Garden. Ze schrijft: "Engelse vliegtuigen vlogen over maar dit waren waarschijnlijk Amerikaanse. Er werd gebombardeerd en parachutisten van The First Allied Airborne Army (bestaat niet, moet waarschijnlijk 82 Airborne Divisie zijn of 1st Polish Para Brigade) kwamen naar beneden". In september schuilde ze vanwege de gevechten veel in de kelder. Ook in oktober, november, december en januari was er veel lawaai van granaten en vliegtuigen. Ze ging in haar vrije tijd om met een Engelse kapitein, Engelse luitenant en zowel Engelse als Canadese officieren. Met diverse militairen correspondeerde ze na hun vertrek uit Nijmegen. Geallieerde gewonden verpleegde ze. Groepen Canadese en Engelse militairen kregen onderdak in Villandry. Informatie over de bevrijding van Nederland en andere bezette landen hoorde ze van de militairen, Radio Oranje en de radiozender BBC. Op het einde van dit dagboek schrijft ze dat de bevrijding van Europa voorspoedig verloopt.


Zie ook: Dagboek Zuster B. (Bernarda) Coes (2)

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 49' 36.62" N, 5° 53' 2.94" E
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden