header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

De Batavier

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 8 jun 2015 om 14:44
Ga naar: navigatie, zoeken

‘De Batavier, Staat- en Letterkundig Weekblad’ was de eerste katholieke krant in Nijmegen en verscheen in de jaren 1843-1845. Hij werd uitgegeven vanuit een pand aan de Hezelstraat wijk B, 63, (tegenwoordig Lange Hezelstraat 51) door de Nijmeegse advocaat mr. Christiaan Verwayen en Simon Petrus Langendam.

Het proefblad verscheen op 24 augustus 1843 en vanaf 4 oktober kwam De Batavier regelmatig uit: twee keer per week, op woensdag en zaterdag. De prijs per drie maanden bedroeg f 1,90, de jaarprijs f 6,75.

De Batavier, bestaand uit een aan weerszijden bedrukt papier, bevatte het belangrijkste wereldnieuws, enig regionaal en lokaal nieuws, de waterstanden, gegevens van de burgerlijke stand en de effectenbeurs. De krant kwam op voor katholieken die in het gedrang kwamen en trok fel van leer tegen de volksvertegenwoordigers in stad en land.

In maart 1844 werden drukker en uitgever gedagvaard wegens een stuk waarin de Eerste en Tweede Kamer werden beschuldigd van meineed. De auteur werd veroordeeld tot een gevangenisstraf en een boete, ook de heer Verwayen kreeg een gevangenisstraf. Nog tijdens de zich voortslepende rechtszaak kwam op 28 juni 1845 het laatste nummer uit.

Verwayens zwager Simon P. Langendam richtte in 1848, als opvolger van De Batavier, De Gelderlander op. Die krant zou een langer leven beschoren blijven. In het Regionaal Archief Nijmegen zijn via de Digitale Studiezaal de meeste exemplaren van De Batavier te raadplegen.

Bron

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden