header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

De Gelukkige Huurder

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door Huis5 (overleg | bijdragen) op 16 apr 2012 om 11:18
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De duo-tentoonstelling ‘De Gelukkige Huurder – 100 jaar volkshuisvesting in Nijmegen’ zet de schijn werpers op de bewogen wereld van de corporaties, huizen en huurders in de periode 1911-2011. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis gunt zijn bezoekers met tal van foto’s en korte films een blik in 100 jaar Nijmeegse huiskamers en buurten, en zorgt voor een kennismaking met de woningcorporaties van toen en nu.

Het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) brengt voor het publiek de projecten voor volkshuisvesting in beeld, die architecten tussen 1911 en 2011 in de stad realiseerden. Van de arbeiders woningen in Volksbelang tot de studentenflat Galgenveld,van de Maycrete-noodwoningen tot de herbestemming van het voormalig kazerne terrein Limos.

Aanleiding voor de duo-tentoonstelling is het eeuwfeest van de Nijmeegse wooncorporatie Standvast Wonen. Op 24 september 1911 richtten vijf timmerlieden Arbeidersbouwvereniging De Gezonde Woning op. Ze wilden goede en betaalbare woningen voor de arbeidende klasse. De Gezonde Woning groeide na fusies uit tot Standvast Wonen, dat aan meer dan 7000 huishoudens een woning verhuurt in Nijmegen, Beuningen, Ewijk, Weurt en Winssen.

Voor informatie en jubileumactiviteiten, van boek tot wandelroute en exposities: www.standvastwonen.nl

Het boek van Rob Wolf: De gezonde woning, 100 jaar volkshuisvesting . Ook te koop in het Huis! Het boek is een aanvulling op de expositie De Gelukkige Huurder die nu in het ACN en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis te zien is.

Bij de oprichting van Arbeiderswoningvereniging De Gezonde Woning, nu Standvast Wonen, in 1911, was de Nijmeegse benedenstad nog een helling vol krotten waar duizenden mensen leefden in droeve omstandigheden. Een van de doelen van de Woningwet uit 1901 was om aan situaties als deze iets te veranderen. Krotten moesten worden opgeruimd en de bewoners moesten worden ondergebracht in nieuw te bouwen woningwetwoningen. Een belangrijke rol was weggelegd voor de woningbouwcorporaties, die bouw en verhuur van de nieuwe huizen voor hun rekening namen. Lees verder>>

De foto die als leadbeeld dient voor de tentoonstelling is gemaakt door G.A. van der Chijs. De foto komt uit de collectie van Nationaal Archief/Spaarnestad Photo/Cevirum.F14369 jongen Gelukkige Huurder banner.jpg

De Gelukkige Huurder is ook boeiend voor de jeugd. Lees verder>>

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden