header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

De Oversteek

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN35 (overleg | bijdragen) op 15 feb 2017 om 13:01
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

De nieuwe brug De Oversteek, Thea van den Heuvel (2013)

Op zaterdag 23 november 2013 was het eindelijk zo ver. Na jarenlange voorbereidingen werd de tweede verkeersbrug over de Waal feestelijk geopend. Dit heugelijke feit was de aanleiding om het 51ste Canonvenster De Oversteek, te presenteren. Een historisch overzicht van het oversteken van de Waal bij Nijmegen door de eeuwen heen.

De Oversteek is de naam van de nieuwe Waalbrug. Zij dankt die naam aan de moedige aanval van Amerikaanse parachutisten die in canvasbootjes op 20 september 1944 de Waal overstaken. De nieuwe brug ligt op de plek van hun heroïsche oversteek. Daar probeerden deze mannen de overkant te bereiken met als doel vanaf de noordzijde de Waalbrug in handen te krijgen. De plek en de naaste omgeving waar deze zogenoemde ‘Waalcrossing’ plaatsvond is met reden een historische plek te noemen. De Romeinen bouwden hier zo’n tweeduizend jaar geleden al een brug en hadden er hun handelscentrum aan de oever van de Waal. Dit 51e canonvenster laat zien hoe in de loop van de geschiedenis mensen steeds weer de barrière die de Waal vormde wisten te slechten.

Samenstelling: Paul Klinkenberg, Paul van der Flier, Rob Comans, Ineke van Husen, Peet Theeuwen, Esther Berendsen

51e canonvenster

Canonlogoklein.jpg
De Canon van Nijmegen vertelt in 50 vensters de belangrijkste verhalen over de geschiedenis van Nijmegen. Omdat daarmee niet de hele geschiedenis is beschreven, biedt het Canonkabinet de mogelijkheid om een 51ste venster toe te voegen. Lees verder...

Iedere presentatie krijgt een blijvende plek in het Digitale Huis. Lijst met toegevoegde vensters:


Achtergrond: De Oversteek 2013

Vanaf het moment dat er een nieuwbouwwijk aan de overkant van de Waal bij Lent en Oosterhout stond gepland werd het duidelijk dat er iets moest gebeuren om de oude Waalbrug te ontlasten. Nu stonden er al dagelijks files.

In 2002 werd via een raadsbesluit duidelijk dat er een tweede vaste oeververbinding over de Waal moest komen. Op 10 juni 2009 kreeg hij de naam De Oversteek, verwijzend naar de heldhaftige oversteek van de Amerikaanse 82ste Luchtlandingsdivisie, tijdens de Bevrijdingsdagen van Nijmegen in 1944.

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Minister Melanie Schultz van Haegen geeft het officiële startsein voor de bouw van de nieuwe stadsbrug De Oversteek (2011).

De bouw begon 23 mei 2011. Op zaterdag 20 april 2013 kon de brug worden ingevaren. Na verdere afwerking vond de officiële opening plaats op 23 november 2013. Stadsbrug De Oversteek, ontworpen door Chris Poulissen en Laurent Ney en gebouwd door de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen, heeft een enkelvoudige stalen boogconstructie van zestig meter hoog en 285 meter lang die in één keer het zomerbed van de Waal overspant. In de aanlopen van de brug aan beide zijden bevinden zich in totaal twintig betonnen boogconstructies van elk tweeënveertig en een halve meter lengte. Deze bogen zijn bekleed met rode bakstenen van in de omgeving gebakken Betuwse klei. De totale lengte van het gehele bouwwerk bedraagt bijna 1,4 kilometer. Als eerbetoon aan de gesneuvelde Amerikanen staan er op de brug 48 lantarenpalen die ’s avonds één voor één aangaan.

Specifieke onderwerpen

Op deze pagina staat meer informatie over De Oversteek. De andere verhalen over eeuwen de Waal oversteken staan in de volgende artikelen:

Zie ook het canonvenster over De Waalbrug

Invaren van De Oversteek (2013)

EmbedVideo was given an illegal value for the alignment parameter "centre". Valid values are "left", "center", or "right".


Korte Time Lapse door Thea van den Heuvel van het invaren van de hoofdoverspanning van De Oversteek op 20 april 2013. Zie voor meer informatie en beeldmateriaal www.nijmegenstadsbrug.nl


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden