header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

De eerste brug over de Waal

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN2 (overleg | bijdragen) op 18 sep 2014 om 13:06 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Box 51e venster |vensterkleur=6B88A0 |venster=De Oversteek }} De Romeinen staan bekend om hun omvangrijke en goed onderhouden wegennetwerk. Het stelde hen in staa...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
51e Canonvenster
51canonlogoklein.jpg
Dit artikel is onderdeel van het 51e Canonvenster over:

De Oversteek

De Romeinen staan bekend om hun omvangrijke en goed onderhouden wegennetwerk. Het stelde hen in staat om hun enorme rijk vanuit Rome te besturen en te controleren. De buitengrenzen van het Romeinse rijk, de Limes, moesten constant verdedigd worden tegen invallen van stammen van buiten. In het binnenland moesten regelmatig opstanden worden neergeslagen. Via hun geavanceerde wegennetwerk, de snelwegen van die tijd, konden de Romeinen hun legereenheden snel verplaatsen om gevaar af te wenden en de orde te herstellen. Betrouwbare bruggen waren onmisbaar in dit geheel.

Impressie van de Romeinse brug bij Nijmegen aan het eind van de tweede eeuw door Peter Nuyten

Lange tijd werd aangenomen dat er ook in de Romeinse tijd bij Nijmegen een overgang over de Waal was. Het was gissen of het hier om een doorwaadbare plaats in de rivier ging of om een brug. Toen in 1981 een nieuwe damwand ter versteviging van de Waalkade geplaatst moest worden deed men een opmerkelijke vondst. Even ten oosten van de huidige spoorbrug vond men twee ijzeren paalschoenen uit de Romeinse tijd. Paalschoenen werden door de Romeinen gebruikt om houten funderingspalen diep de bodem in te kunnen slaan als ondergrond voor brugpijlers en landhoofden. Tussen 1985 en 1987 vond men bij de spoorbrug een constructie van paalschoenen, zware balken en natuursteen. Er heeft (nog) geen grondig archeologisch onderzoek naar deze vondst plaatsgevonden. Toch is het duidelijk dat het hier gaat om de resten van een Romeinse brug.

Vergelijkbare bruggen waren al bekend, zoals de brug over de Rijn bij Keulen, de brug over de Maas in Maastricht en meer recent die bij Cuijk. In Trier worden de originele Romeinse brugpijlers nu nog steeds gebruikt bij het overbruggen van de Moezel.In Nijmegen zou het tot de komst van de spoorbrug in 1878 duren voordat er op bijna exact dezelfde plek weer een brug over de Waal kwam.


Verantwoording[bewerken]

Tekst uit de tentoonstelling voor het 51e canonvenster De Oversteek (2014)

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden