header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Distributiekring Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 12 mei 2017 om 09:12
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Distributiekring Nijmegen
Andere naam (namen):
  • Distributiedienst Nijmegen

Bestaansperiode: 1939 - 1948
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

De politieke onrust in het Europa van eind jaren dertig van de twintigste eeuw droeg verder bij aan de economische malaise die Nederland al sinds het uitbreken van de wereldwijde crisis in 1929 kende. Van diverse producten – waaronder levensmiddelen, textiel en brandstof – dreigden tekorten te ontstaan. Om bij een ontstaan tekort een eerlijke en gecontroleerde verdeling van producten mogelijk te maken, nam de Nederlandse regering op 24 juni 1939 de Distributiewet aan. Voor de toepassing van de wet werden gemeentelijke distributiekringen opgericht. Meerdere gemeenten konden samen één kring vormen, grote gemeenten konden uit meerdere kringen bestaan. Elke kring kende een distributiedienst die onder andere verantwoordelijk was voor de verdeling van distributiebonnen. Vanaf 1948 werden de activiteiten van de meeste distributiekringen in omvang teruggeschroefd. Distributietaken werden in het vervolg een verantwoordelijkheid van het Rijk.

Geschiedenis

In 1939 werd in Nijmegen de Distributiedienst in het leven geroepen, als uitvloeisel van de Distributiewet 1939.

Bij Koninklijk Besluit van 18 augustus 1948 werd Nijmegen voor wat distributieaangelegenheden betrof samengevoegd met een groot aantal gemeenten daar omheen. Vanaf dat moment was er sprake van de Distributiekring Nijmegen.

Tot begin 1944 was de dienst gevestigd aan Stieltjesstraat 1, met uitzondering van de afdeling Coupures. Per 4 februari 1944 vorderde de gemeente Nijmegen het kantoor van de Twentsche Bank aan Hertogstraat 46-50 voor vestiging van het distributiekantoor. Omdat dit pand tijdens de bevrijding van de stad in september 1944 uitbrandde huurde de dienst vanaf oktober het parochiehuis aan de Akkerlaan.

Na de oorlog daalde het aantal medewerkers van de Distributiedienst sterk: van ruim 170 in 1943 naar 90 in 1949.

Taken en activiteiten

Het organiseren van de verdeling en uitreiking van distributiebonnen.

Organisatie

De burgemeester van Nijmegen was het hoofd van de Distributiekring Nijmegen. Het distributiekantoor in Nijmegen had in 1943 een leider, een plaatsvervangend leider, twee kassiers en zes afdelingen: Administratie en controle, Coupures (uitreiking van coupures aan detaillisten en grossiers), Consumenten, Textiel e.d., Schoenen, rijwielbanden e.d. en Periodieke uitreikingen (alle voor de verdeling van bonkaarten). Elke afdeling had een chef en in totaal werkten op de zes afdelingen 162 ambtenaren.

Locatie

1939-1944:Nijmegen Stieltjesstraat 1 locatie in googlemaps

1944-1944:Nijmegen Hertogstraat 46-50 locatie in googlemaps

1944-1945:Nijmegen Akkerlaan 46 locatie in googlemaps

Bronnen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door T. de Mol en H. Roodenburg. (1996 en 2017)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden