header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Eerste Nijmeegse School voor Beroepsonderwijs

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN2 (overleg | bijdragen) op 24 mrt 2014 om 17:10 (Tekst vervangen - 'QbrQ' door '<br/>')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Eerste Nijmeegse School voor Beroepsonderwijs
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1894 - 1987
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

Naar aanleiding van een lezing van freule Jeltje de Bosch Kemper over de waarde van een goed opgeleide huisvrouw voor het gezin en de samenleving namen enkele vooraanstaande Nijmeegse vrouwen in 1893 het initiatief tot het oprichten van een kookschool. Het Nijmeegs gemeentebestuur stond geheel kosteloos enkele lokalen van de voormalige Bank van Leening in de Eenigheidsgas ter beschikking. Op 1 september 1894 werd de school in gebruik genomen. Men kon de volgende cursussen volgen: de Damescursus, de Dienstbodecursus en de Volkslessen.
Op 18 februari 1895 kreeg de de Vereeniging de Nijmeegsche Kookschool de koninklijke goedkeuring op haar statuten. De lokalen in de Bank van Leening waren erg vochtig en konden niet meer de vereiste accomodatie bieden. In de Van Berchenstraat 21 werd voor drie jaar een woning gehuurd voor een kook- en huishoudschool met een beperkt aantal internen. Het schoolgebouw werd al snel te klein. Men vond een geschikt terrein aan de Groesbeeksestraat. Op 7 januari 1899 vond de plechtige opening plaats. Twee jaar later gaf de directrice te kennen graag meisjes op te leiden niet alleen voor koken, maar ook voor huishoudelijk werk en strijken. In hetzelfde jaar werd een begin gemaakt met lessen aan weesmeisjes. In 1910 bezochten Burgemeester en Wethouders van Nijmegen de in twee maanden verbouwde school.
In april 1920 werd de school gerangschikt onder het Nijverheidsonderwijs. Het pand nr. 17 werd bij de school opgetrokken.Twee later begon men met de opleiding kostuumnaaien. In 1930 werd er een begin gemaakt met de primaire opleiding, een voorbereidende cursus als vervolg op de lagere school. In 1936 berichtte de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen dat er geen plaats in Nijmegen was voor twee neutrale huishoudscholen, daarom moest de school met De Volkshuishoudschool 'De Haard' samengaan. Een jaar later werd de school grondig verbouwd.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in 1942 de school liefst 19 maal gevorderd, maar de directrice wist dat steeds te verhinderen. Op 24 maart 1945 verhuisde de school naar de Oranjesingel 3. Op 13 juni 1951 werd een nieuwe school met een grote tentoonstelling geopend.
Op 1 oktober 1953 ging de opleiding voor de akte V van start. Er vond een bespreking plaats over de oprichting van een tweede school. Er werd ruimte gezocht en gevonden in de Nutsschool in de Guyoutstraat. Op 5 juli 1963 vond de opening plaats van de tweede school plaats.
In 1973 ging de I.H.N.O. (Individueel Huishoud Nijverheidsonderwijs) van start. Drie jaar werd de opleiding Inas (Inrichtingsassistente), nieuwe stijl ingevoerd.

Locatie

1894-:Nijmegen Eenigheidsgas

-:Nijmegen Van Berchenstraat 21

1899-:Nijmegen Groesbeeksestraat

VerantwoordingKENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden