header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Familie Dobbelmann

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN50 (overleg | bijdragen) op 20 jun 2018 om 10:19
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Familie Dobbelmann
Andere naam (namen):
  • Familie Dobbelman

Beginjaar: 1799
Eindjaar:
Familiearchief
Het archief/de collectie van deze familie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

In 1824 verhuisde de in 1799 geboren Johann Peter Dobbelmann (overleden 1880) van het in de omgeving van Bonn gelegen Duitse stadje Giesburg naar Nijmegen. Hij vestigde zich hier als groothandelaar in koloniale waren en tabak. Nadat hij en zijn vrouw Maria Elisabeth Allegonda Soiron in 1851 genaturaliseerd waren, kocht Johann Peter in 1854 een zeepfabriek. In de volgende 117 jaar was de familie Dobbelmann eigenaar van niet de grootste, maar wel de oudste en bekendste fabriek van Nijmegen: zeepfabriek ‘Het Anker’ die sinds 1919 naar de familie heette en vanaf 1953 Koninklijke NV ‘Dobbelman’ heette. De fabriek die aanvankelijk in de Benedenstad was gevestigd, verhuisde na een brand in 1895 naar de toenmalige nieuwbouwwijk Bottendaal. Hier werden tot de sluiting in 1995 zeepproducten geproduceerd. Al eerder (in 1968) was het succesvolle familiebedrijf verkocht aan de Koninklijke Zout Organon, een van de fusiepartners in het in 1969 gevormde AKZO. Diverse leden van de familie Dobbelman waren niet alleen actief als ondernemer, maar speelden ook een vooraanstaande rol in het sociale leven van katholiek Nijmegen. Voorts waren zij politiek actief, vooral in de Nijmeegse gemeenteraad, maar ook in de Gelderse provinciale staten en in het parlement. Zo was Johann Peters zoon Theodoor (1830-1912) lid van de Tweede Kamer, zijn kleinzoon Pierre (1862-1934) van de Eerste Kamer. De familie Dobbelmann stimuleerde last but not least het katholieke culturele leven en de katholieke pers in de stad. De Gelderlander, de krant van katholiek Nijmegen, werd door Dobbelmann-kapitaal gedragen. Reinier Dobbelmann (1902-1997), achterkleinzoon van Johann Peter, was bijvoorbeeld president-commissaris van het Audet Concern, waarin De Gelderlander en andere regionale dagbladen waren ondergebracht. Hij was ook actief in het internationale bedrijfsleven, onder andere als bestuurslid en voorzitter van de Uniapac, de internationale organisatie van katholieke werkgevers.

Woonplaats(en)

1799: Nijmegen

Bronnen

  • Dongelmans, M.J.M. en M.H.J. Hemels, 'Een Nijmeegse familie: Vier generaties Dobbelmann, Ondernemend en maatschappelijk bewogen.' Nijmegen 1996

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Rob Wolf. (2017)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden