header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Feest- en straatorkest Kladderadatsch

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 17 okt 2019 om 17:43
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Feest- en straatorkest Kladderadatsch
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1974 -
Rechtsvorm: In 1994 kreeg het orkest een rechtspositionele basis met de oprichting van de stichting Nootvoorziening.
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

Het orkest is in juli 1974 opgericht door Willem Elbers en Gerard Rikken. Binnen een paar maanden hadden zij de groep aangevuld met Hans van de Hombergh, René van Hoften, Ed van Tienen, Hay Zeelen, Gerard Kemna, Peter Freysen, Servaes Custers en Martijn Bool. Zjaak Maas, Madelein Taen en Frank Koster kwamen in 1975 in plaats van Hay Zeelen en Martijn Bool. In ongeveer dezelfde samenstelling heeft deze eerste generatie een kleine tien jaar in en buiten Nijmegen opgetreden.
de zomer van 1984 is de helft van de groep vertrokken en is het orkest aangevuld met nieuwe muzikanten. De aktiegerichtheid nam aan het einde van de jaren tachtig enigszins af.

Taken en activiteiten

Het orkest had tot doel de ondersteuning van politieke acties ter linkerzijde van het toenmalige politieke spectrum met behulp van politiek geïnspireerde muziek, teksten en theater. De aandacht hadden onder andere de vrouwen-, studenten-, vredes- en kraakbewegingen; bevrijdingsorganisaties in Latijns-Amerika, Azië en Afrika; 1 mei- manifestaties en werkende jongeren; psychiatrie en gezondheidszorg; wijkontwikkeling en het vrijer musiceren op straat.
belangrijkste activiteiten waren: optredens en wekelijkse repetities; voorbereiding van optredens en overleg met organisaties; het schrijven van composities, arrangementen, en teksten; discussies over politieke richtlijnen; bezinningsdagen.

Organisatie

Er was sprake van een platte, informele organisatie op basis van gelijkwaardig lidmaatschap. Functies zoals financiën, tekstschrijven, composities/arrangementen en administratie werden wel toebedeeld aan specifieke leden.

Locatie

-:Nijmegen

Bronnen

  • De 70's, tien krejatieve aktiejaren, Museum het Valkhof, Nijmegen, 2007

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Rob Meijer. (2013)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden