header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Gemeentebode

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN2 (overleg | bijdragen) op 25 okt 2012 om 17:04
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

In vroegere tijden waren de gemeenteboden belast met het rondbrengen van post. Nijmegen kende 4 ‘gaende’ en twee ‘rijdende’ boden. De gaende of lopende boden bezorgden de berichten van het stadsbestuur in de stad of naaste omgeving. De rijdende boden bezorgden op grotere afstand. Zeker wanneer de Hanze, waarvan Nijmegen lid was, ging vergaderen dan moest men meermaals naar Keulen, Lübeck of Munster.

Het beroep was niet zonder gevaar. Meerdere malen gebeurde het dat men op dienstreis overleed, waarbij de weduwe meestal onverzorgd achterbleef. Het stadsbestuur loste dat op door zijn opvolger op te dragen jaarlijks een bedrag aan de weduwe uit te keren, totdat de moeilijke jaren voor haar voorbij waren. Dat is een vorm van pensionering die bij de overheid overigens eeuwenlang in gebruik is geweest.

Rond 1730 begonnen de boden met het verkopen van almanakken, de zogenaamde bodeboekjes. Deze uitgave sloot aan bij de praktijk dat de boden, met hun veelvuldige relatie met het stadsbestuur, voor velen een bron van informatie waren.

Bronnen[bewerken]

Regionaal Archief Nijmegen, Wetenschappelijke correspondentie,


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden