header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Gemeentelijke Vleeskeuringsdienst Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 11 okt 2019 om 15:01
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Gemeentelijke Vleeskeuringsdienst Nijmegen
Andere naam (namen):
  • GVDN
  • Vleeskeuringsdienst Nijmegen

Bestaansperiode: 1977 - 1984
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

Het slachthuis, waar de Vleeskeuringsdienst onderdeel van uitmaakte, was een gemeentelijke instelling totdat deze in 1977 werd geprivatiseerd. Vleeskeuring bleef echter een overheidstaak, waarin landelijk een trend tot centralisatie was. Vanaf 1978 financierde het Rijk de vleeskeuringsdiensten. Dit was een eerste stap richting de centralisatie van de vleeskeuring, een ontwikkeling die tot onrust en onvrede leidde bij de gemeente en het personeel van de dienst. Ondanks bezwaren stemde de Tweede Kamer na jarenlange voorbereiding op 30 maart 1982 in met de voorstellen van de regering om te komen tot een Rijksdienst voor de keuring van vee en vlees.

Geschiedenis

De gemeenteraad wees de Vleeskeuringsdienst met ingang van 1 januari 1977 aan als tak van dienst, als bedoeld in artikel 252 van de Gemeentewet. De dienst bleef gehuisvest in het slachthuiscomplex. Het verzorgingsgebied van de dienst betrof bij aanvang zeventien gemeenten: alle gemeenten in het Rijk van Nijmegen (Nijmegen incluis) en het Land van Maas en Waal, plus de gemeente Heerewaarden. Twee jaar later was het gebied uitgebreid met de gemeenten in de Overbetuwe, Arnhem uitgezonderd.

De gemeentelijke Vleeskeuringsdienst werd als gevolg van de instelling van de Rijkskeuringsdienst voor Vee en Vlees per 1 januari 1985 opgeheven. In het nieuwe systeem werd de Nijmeegse Vleeskeuringsdienst samengevoegd met de diensten van Ede, Tiel en Arnhem tot de zogenoemde Kring 6, waarvoor Nijmegen als centrale locatie werd aangewezen.

Taken en activiteiten

Het keuren van vee en vlees, keuren van huisslachtingen, toezicht houden op plaatsen waar vlees werd bewaard, bewerkt en verwerkt en de controle op plaatsen waar vlees werd verkocht.

Organisatie

Voor het beheer van de dienst werd het College van Burgemeester en Wethouders bijgestaan door de Raadscommissie Economische aangelegenheden, Bedrijven en Personeelszaken. Naast de directeur bestond de dienst uit vijf administratief medewerkers, een adjunct-directeur, drie keuringsdierenartsen, een coördinator voor het Slachthuis Nijmegen, een vleeskeuringslaborant en 27 keurmeesters. Het personeelsbestand groeide tot in 1984 licht. In laatstgenoemd jaar waren er 31 keurmeesters werkzaam.

Locatie

1977-1982:Nijmegen Havenweg 2 locatie in googlemaps

1982-1984:Nijmegen Wolfskuilseweg 279 locatie in googlemaps

Bronnen

  • Nabuurs, N., Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1945-1984, Gemeentearchief Nijmegen, 1996.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Lisette Kuijper en Hylke Roodenburg. (2010 en 2016)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden