header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Gewestelijk Arbeidsbureau

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 15 okt 2019 om 11:26
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Taken[bewerken]

Het Gewestelijk Arbeidsbereau heeft een taak in de Rijksdienst Uitvoerende Werken (DUW), die na 1945 een aantal jaren functioneerde. In de DUW mogen alleen zij geplaatst worden die onvrijwillig werkloos zijn en eventueel voor een overbruggingsuitkering in aanmerking komen. Armlastigen mogen niet op DUW-projecten geplaatst worden. De uitvoering van de DUW is in handen van de Gewestelijke Arbeidsbureaus. Zij bepalen wie er in aanmerking komen voor tewerkstelling op een DUW-project. De sociale belangen van de deelnemers worden behartigd door de Gemeentelijke Dienst voor Sociale Zaken. In Nijmegen is er een tekort aan DUW-objecten, mede als gevolg van de stagnerende bouwactiviteit in de eerste naoorlogse jaren. Als in de jaren vijftig de werkgelegenheid toeneemt wordt de DUW (later omgezet in Rijksdienst voor de Aanvullende Werkgelegenheid) minder belangrijk.[1] Het Gewestelijk Arbeidsbureau is ook betrokken bij de buitenprojecten van de Sociale Werkvoorziening. Daarnaast hebben drie vertegenwoordigers van het Gewestelijk Arbeidsbureau zitting in de Commissie voor Sociaal-Cultureel Werk ten behoeve van Werklozen.

Voetnoten[bewerken]

  1. Loo, L.F. van, "Den arme gegeven..." Een beschrijving van armoede, armenzorg en sociale zekerheid in Nederland, 1784-1965, Meppel 1981, p. 212 en jaarverslagen Gemeentelijke Sociale Dienst 1967 e.v.

Bronnen[bewerken]

  • Nabuurs, N., Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1945-1984, Gemeentearchief Nijmegen, 1996.

Verantwoording[bewerken]

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden