header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Graf Meyerswijk

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN2 (overleg | bijdragen) op 21 dec 2009 om 16:20 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Gegevens begraafplaatsen |Soort= Militair |Straatnaam= Winkelsteegseweg |Gebruikvanaf= 1940 |Gebruiktotenmet= 1995 }} === Geschiedenis === Adriaan Frans Meijer werd…')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Militair
Straatnaam : Winkelsteegseweg
In gebruik vanaf: 1940
In gebruik tot en met: 1995


Geschiedenis[bewerken]

Adriaan Frans Meijer werd geboren op 4 september te Axel en overleed op 8 februari 1845 te Amsterdam. Hij begon zijn militaire carrière bij de artillerie, maar stapte spoedig over naar de infanterie. Van 1793 tot 1810 nam hij deel aan de meeste veldslagen van het Nederlandse leger. De inlijving van het Koninkrijk Holland bij het Franse keizerrijk bracht hem in Franse dienst. In 1814 zette hij in het Koninkrijk der Nederlanden zijn carrière voort in de rang van generaal-majoor. In 1826 werd hij bevorderd tot luitenant-generaal. Als zodanig nam hij in 1831 deel aan de Tiendaagse Veldtocht. Hij ontving verschillende militaire onderscheidingen. In 1838 ging hij met pensioen. Twee jaar eerder had hij landgoed De Winckelsteegh gekocht en omgedoopt tot Meyerswijk. Na verkoop van het landgoed door zijn erfgenamen herkreeg het landgoed de naam Winckelsteegh.

Meijer, die in 1842 jonkheer werd, overleed te Amsterdam, maar werd begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Vossendijk in Hatert. Deze werd in 1881 gesloten en kwam in 1882 in het bezit van de Heilige Antonius Abt parochie, die er een lagere school met speelplaats bouwde. Schoolkinderen zouden hier de zerken gebruikt hebben als glijbanen. Het graf van Meijer was met een ijzeren hekje omgeven en bleef dit lot bespaard. In 1938 toen het hekwerk gebroken was, maar de zerk nog in goede staat verkeerde, vroegen verre verwanten van Meijer P. Dobbelmann, de toenmalige eigenaar van De Winckelsteegh, het graf op diens landgoed een plaats te geven. Dobbelmann stemde hiermee in en op 27 maart 1940 werd Meyer herbegraven op landgoed De Winckelsteegh. Hier lag hij op verschillende plaatsen tot hij in 1995 werd overgebracht naar het landgoed Beekvliet in Borculo. Het opgraven en opladen van de grafsteen en de stoffelijke resten (in een blikken trommel) geschiedde vanaf de meest noordelijke locatie van De Winckelsteeg.


Bronnen[bewerken]

  • Regionaal Archief Nijmegen, Stadsbestuur Nijmegen 1810-1946, inv.nr. 1939/202.
  • A.J. van der Aa, Biographisch Woordenboek der Nederlanden, z.pl., z.j., p. 238.
  • R. Essers, Stratenlijst gemeente Nijmegen, Internetpagina en mededelingen van de heer R. Essers (2007).
  • Het schependom van Nijmegen in woord en beeld. Geschiedkundige en hedendaagse beschrijving van Hees, Neerbosch en Hatert met wandelkaart, Hees 1912 (heruitgave 1986), p. 70, 76.

Verantwoording[bewerken]

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden