header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Hees bij Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN2 (overleg | bijdragen) op 14 jan 2012 om 16:53
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Van dorp naar groene stadswijk

In zowel de drie dikke delen van de nieuwe Nijmeegse stadsgeschiedenis (2005) als in de Canon van Nijmegen (2009) is over de geschiedenis van de samenstellende delen van de huidige stad Nijmegen en met name die in het Schependom (Hees, Hatert en Neerbosch) bedroevend weinig te vinden. Dat was een van de drijfveren om bij gelegenheid van de honderdste verjaardag van de oprichting van de eerste Vereniging Dorpsbelang in 1911 en het ruim twintigjarige jubileum van de tweede (1990-2010) een nieuw boek over Hees uit te geven: Hees bij Nijmegen Van dorp naar groene stadswijk, 1196-2011.

De samenstellers van de Canon waren er zich wel van bewust dat met de 50 vensters van de Canon natuurlijk niet de hele geschiedenis van Nijmegen was beschreven. Daarom biedt het Canonkabinet in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis aan iedereen de mogelijkheid om een 51ste canonvenster toe te voegen.

Rob Jaspers hield in de eerste invulling van het 51e canonkabinet al een pleidooi om meer licht te werpen op de historische relatie tussen de stad en de omliggende dorpen. Hij richtte zich op de grotere regio van het Rijk van Nijmegen. Nu stelt de Werkgroep Historie van Dorpsbelang Hees de geschiedenis van dit meer dan 1000-jarige onderdeel van Nijmegen centraal in de canonkast.

Lidy Mahler en Ernest Verhees (Werkgroep Historie Hees)

51e canonvenster

Canonlogoklein.jpg
De Canon van Nijmegen vertelt in 50 vensters de belangrijkste verhalen over de geschiedenis van Nijmegen. Is daarmee de hele geschiedenis beschreven?

Nee, natuurlijk niet. Daarom biedt dit Canonkabinet aan inwoners van Nijmegen de mogelijkheid om een 51ste venster toe te voegen. Lees verder...

Onderwerpen

De volgende onderwerpen uit Hees bij Nijmegen Van dorp naar groene stadswijk, 1196-2011 zijn opgenomen in de tentoonstelling:


Hees bij Nijmegen in 1785

Hottingerkaart.png

Hees bij Nijmegen in 2006

Topografischekaart.png
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden