header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Huis Van der Grinten jr.

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN2 (overleg | bijdragen) op 6 mei 2013 om 17:23 (Tekst vervangen - '**' door '<br/>')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
RADBOUD IN DE STAD
Universiteit90jaar.jpg
startpagina
"Radboud in de stad" biedt naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Radboud Universiteit een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen. Lees verder>>>
Woonhuizen professoren.png Soort locatie:
Woonhuizen professoren
Gegevens gebouw
Adres: Groesbeekseweg 7
Andere naam:
Bouwjaar: 1897
Sloopjaar:
Faculteit/studierichting:
Functie:
  • Hoogleraarwoning (1957-1984)


Architect :

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Drie bruisparen ten huize van de familie van der Grinten (1953)

Jos van der Grinten wordt geboren in 1885. Na het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen gaat hij, in navolging van zijn oudere broers, Rechten studeren in Amsterdam. In 1906 promoveert hij op stellingen in de Rechtswetenschappen en zes jaar later – wederom op stellingen – in de Staatswetenschappen. De jonge doctor begint zijn carrière in de administratieve sfeer. Op dertigjarige leeftijd wordt hij benoemd tot gemeentesecretaris in Nijmegen, dat mede door zijn toedoen de overwinning behaalt in de stedenstrijd rondom de vestiging van de Universiteit. Hij wordt onvoorwaardelijk aanbevolen als hoogleraar in het Staats- en Administratief Recht. Samen met Egidius van der Heijden vormt hij het gezicht van de prille juridische faculteit. Van der Grinten is, evenals vele anderen, overtuigd van de noodzaak het heersende ‘tekort’ aan katholieke rechtsgeleerden in Nederland op te heffen. Aangezien het niveau van de Nijmeegse juristen naar zijn mening boven elke twijfel verheven moet zijn, is hij bijzonder streng.
Hij beheerst zijn vakgebied tot in de details en eist van zijn studenten eveneens een gedegen kennis. Ofschoon hij nooit hartelijk is en gortdroge colleges verzorgt – hij is geen begenadigd spreker – wordt hij gewaardeerd om zijn grote kennis van zaken. Zijn officiële werkzaamheden combineert Van der Grinten met talrijke functies in het openbare leven en het publieke bestuur. Hij overlijdt op 47-jarige leeftijd aan een longontsteking, maar tijdgenoten kunnen zich niet aan de indruk onttrekken dat hij zich letterlijk heeft doodgewerkt.

Bronnen[bewerken]

  • H. Corman (red.) Nijmeegse gezichten. Vijfenzeventig jaar katholieke universiteit (Nijmegen 1998)
  • J. Brabers, De Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Katholieke Universiteit Nijmegen 1923-1982, (Nijmegen 1994)

Verwijzingen

Verantwoording[bewerken]

Onderzoek naar de universiteitslocaties door de studenten geschiedenis Yvette Dam en Yvonne Verstappen voor Radboud in de stad naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de universiteit in 2013.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 24.86" N, 5° 51' 45.72" E

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden