header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Initiatiefgroep behoud Canisiuscomplex

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 4 aug 2017 om 14:42
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Initiatiefgroep behoud Canisiuscomplex
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1978 - 1989
Rechtsvorm: Stichting
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

De initiatiefgroep werd officieel op 12 maart 1979 opgericht, maar was al vanaf 4 juli 1978 actief voor het behoud van het gebouwencomplex van het Canisius College aan de Berg en Dalseweg 81. De groep ijverde voor een woonbestemming van het gehele gebouwencomplex en diende in november 1980 een verzoek in tot plaatsing van het Canisiuscomplex op de monumentenlijst. Bij beschikking van 25 juni 1985 plaatste de minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur alleen de voorvleugel van het Canisius College op de monumentenlijst. De initiatiefgroep, die wilde dat ook de linkervleugel (van architect C. Estourgie uit 1930-1931) op de monumentenlijst geplaatst werd, ging in beroep tegen deze beschikking. In 1988 verklaarde de Raad van State dit beroep ongegrond. Slechts de voorgevel bleef gespaard. In 1989 ging de initiatiefgroep ter ziele.

Taken en activiteiten

Behoud van het gebouwencomplex van het Canisius College en het op ruime schaal bekendheid geven aan het complex, onder andere door middel van publicaties en een tentoonstelling, alsmede het verrichten van een onderzoek naar een mogelijke herbestemming.

Organisatie

De initiatiefgroep was een samenwerkingsverband van buurtbewoners, de Stichting Wijkwinkel Nijmegen-Oost, de Historische Vereniging Numaga, het Nijmeegs Kunsthistorisch Instituut, kunsthistorici en de Gelderse Monumentencommissie.

Locatie

-: Nijmegen

Bronnen

  • Archief van de Initiatiefgroep behoud Canisiuscomplex, 1978-1989

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Robert Spanings. (2012)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden