header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Jan Albers: verschil tussen versies

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
k
Regel 1: Regel 1:
 
{{2koloms  
 
{{2koloms  
 
|subtitel=
 
|subtitel=
|linkerkolom= Jan Albers was de vijfde in de reeks portretten over [[Presentatie oorlogsdoden| oorlogsdoden Nijmegen]].
+
|linkerkolom= Jan Albers was de vijfde in de reeks portretten over [[:Categorie:Portretten oorlogsdoden| oorlogsdoden Nijmegen]].  
  
 
[[Bestand:Albers Jan (1918) bw.jpg|100px|left]]
 
[[Bestand:Albers Jan (1918) bw.jpg|100px|left]]

Versie van 7 dec 2013 15:50

Jan Albers was de vijfde in de reeks portretten over oorlogsdoden Nijmegen.

Albers Jan (1918) bw.jpg

Voor Jan, telg van een bekende Nijmeegse familie, leek in de jaren veertig een mooie toekomst weggelegd. Hij zou de parfumerie en de bijouterie van zijn ouders overnemen, zodra het vrede werd. En hij zou met zijn toekomstige vrouw de woonruimte betrekken boven de winkels in de Houtstraat. De oorlog gooide echter roet in het eten. Jan werd aangewezen voor de Arbeitseinsatz, de tewerkstelling in de Duitse industrie. Net als honderden andere Nijmeegse jongens had hij geen keus. Als Jan zou onderduiken dan werd de zaak van zijn ouders geconfisqueerd en voorgoed gesloten.

Met tientallen andere jongens werd Jan begin 1943 op transport gesteld naar het Ruhrgebied en aan het werk gezet in een fabriek in Neheim-Hüsten ten zuiden van Soest in Westfalen. Onkundig van de Engelse plannen om met stuiterbommen alle stuwdammen in het Ruhrgebied te vernietigen. In de nacht van 16 op 17 mei 1943 was het zover.

De “Dambusters” van de RAF kwamen in actie en sloegen gaten in de Möhnetalsperre en de Edertalsperre. In een acht meter hoge vloedgolf verdronken er ruim 2.000 mensen, onder wie meer dan duizend geallieerde krijgsgevangenen en dwangarbeiders.

Ook Jan verloor het leven, juist op zijn 25e verjaardag. Met hem stierven als gevolg van de dambreuken nog tenminste vijf Nijmegenaren. In de audiovisuele presentatie ziet u veel beeldmateriaal waaronder dat van de vernietigde dammen. Ook kunt u er in te weten komen welke Nijmegenaren nog meer dit zelfde lot troffen.

Zie voor meer informatie: Artikel over Albers op www.oorlogsdodennijmegen.nl

Portretten oorlogsdoden

EmbedVideo was given an illegal value for the alignment parameter "centre". Valid values are "left", "center", or "right".


Dit portret is gemaakt door dr. H. Beekelaar, historicus en lid van de werkgroep. Wouter Daemen van het Regionaal Archief Nijmegen zorgde voor de technische realisatie.KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden