header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Jan Albers

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door Ran26 (overleg | bijdragen) op 2 aug 2016 om 09:41
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan Albers was de vijfde in de reeks portretten over oorlogsdoden Nijmegen.

Albers Jan (1918) bw.jpg

Voor Jan, telg van een bekende Nijmeegse familie, leek in de jaren veertig een mooie toekomst weggelegd. Hij zou de parfumerie en de bijouterie van zijn ouders overnemen, zodra het vrede werd. En hij zou met zijn toekomstige vrouw de woonruimte betrekken boven de winkels in de Houtstraat. De oorlog gooide echter roet in het eten. Jan werd aangewezen voor de Arbeitseinsatz, de tewerkstelling in de Duitse industrie. Net als honderden andere Nijmeegse jongens had hij geen keus. Als Jan zou onderduiken dan werd de zaak van zijn ouders geconfisqueerd en voorgoed gesloten.

Met tientallen andere jongens werd Jan begin 1943 op transport gesteld naar het Ruhrgebied en aan het werk gezet in een fabriek in Neheim-Hüsten ten zuiden van Soest in Westfalen. Onkundig van de Engelse plannen om met stuiterbommen alle stuwdammen in het Ruhrgebied te vernietigen. In de nacht van 16 op 17 mei 1943 was het zover.

De “Dambusters” van de RAF kwamen in actie en sloegen gaten in de Möhnetalsperre en de Edertalsperre. In een acht meter hoge vloedgolf verdronken er ruim 2.000 mensen, onder wie meer dan duizend geallieerde krijgsgevangenen en dwangarbeiders.

Ook Jan verloor het leven, juist op zijn 25e verjaardag. Met hem stierven als gevolg van de dambreuken nog tenminste vijf Nijmegenaren. In de audiovisuele presentatie ziet u veel beeldmateriaal waaronder dat van de vernietigde dammen. Ook kunt u er in te weten komen welke Nijmegenaren nog meer dit zelfde lot troffen.

Zie voor meer informatie: Artikel over Albers op www.oorlogsdodennijmegen.nl

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden