header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Jean Simon Thomas: verschil tussen versies

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
 
Regel 13: Regel 13:
  
 
Zie voor meer informatie: [http://www.oorlogsdodennijmegen.nl/persoon/simon%20thomas/61612402-4ac0-4300-a1fe-9fcf94074f6b artikel over Jean Simon Thomas] op www.oorlogsdodennijmegen.nl  
 
Zie voor meer informatie: [http://www.oorlogsdodennijmegen.nl/persoon/simon%20thomas/61612402-4ac0-4300-a1fe-9fcf94074f6b artikel over Jean Simon Thomas] op www.oorlogsdodennijmegen.nl  
 +
 +
 +
 +
{{#ev:youtube|YSwgRi6iKFc}}
 +
<br/>
  
  
 
|rechterkolom=
 
|rechterkolom=
 
{{Portretten oorlogsdoden}}
 
{{Portretten oorlogsdoden}}
<!--
 
{{#ev:youtube|iSaba2rx_74|300|centre}}
 
-->
 
 
}}
 
}}
  

Huidige versie van 2 aug 2016 om 10:40

Majoor Jean Simon Thomas, commandant van het vliegveld Waalhaven bij Rotterdam moet een van de vroegst gevallen oorlogsdoden zijn geweest, want hij kwam al kort na 10.30 uur op de eerste oorlogsdag, 10 mei 1940, om. Toch is er in zijn geval twijfel gebleven over de vraag of hij door Duits of door Nederlands vuur werd getroffen. Hier zijn verhaal in hoofdlijnen.

Jean Charles Maria SIMON THOMAS werd in 1881 geboren en was een van de hoogste Nederlandse militairen die bij de inval op 10 mei 1940 omkwamen.Hiij was opgeleid in de landmacht en al vanaf het allereerste begin in 1913 nauw betrokken bij het opbouwen van een Nederlandse luchtmacht. Sinds april 1938 woonde deze pionier van de militaire luchtmacht in Nijmegen en in 1939 werd hij commandant van het vliegveld Waalhaven bij Rotterdam, het eerste militaire vliegveld van het land. Daar landden op 10 mei 1940 vanaf vijf uur ’s morgens zo’n zeshonderd Duitse parachutisten in een poging om de belangrijkste haven van Nederland en zijn landsregering te Den Haag met een verrassende bliksemactie in handen te krijgen.

Bominslagen vliegveld Waalhaven 10 mei 1940 (Duitse luchtopname)

Geconfronteerd met die grote overmacht zag majoor Simon Thomas zich al snel genoodzaakt zich met zijn mannen over te geven. De Duitse militairen dwongen hem vervolgens om andere, nog verzet biedende Nederlandse soldaten op diverse plekken rondom Rotterdam tot overgave te bewegen.

Grafsteen Jean Simon Thomas.jpg
Bij een van die pogingen kwam het tot een schotenwisseling en werd de toen 59-jarige Simon Thomas dodelijk getroffen, maar daarbij was niet duidelijk of de fatale kogel uit een Duits of een Nederlands vuurwapen kwam. Zijn stoffelijke resten zijn bijgezet op de algemene begraafplaats Crooswijk te Rotterdam.

Zie voor meer informatie: artikel over Jean Simon Thomas op www.oorlogsdodennijmegen.nl





KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden