header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Katholiek Sociaal Centrum voor Zuid-Gelderland, afdeling Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 15 jan 2018 om 13:54
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Katholiek Sociaal Centrum voor Zuid-Gelderland, afdeling Nijmegen
Andere naam (namen):
  • Katholieke Sociaal (Charitatief) Centrum
  • KSC

Bestaansperiode: 1947 - 1950
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

Onder de katholieke instellingen voor maatschappelijke zorg bestond eind jaren 1940 het streven om tot meer onderlinge coördinatie te komen en zo een sterkere positie in te nemen in het onderhoud met de overheid in Nijmegen, het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal. De dekens J. Teulings en J.P.J. van Loon belegden op 18 juni 1947 een bijeenkomst van vooraanstaande personen op het gebied van maatschappelijk werk over hoe dit kon worden bereikt. Op de bijeenkomst besloten zij tot het oprichten van een Katholiek Sociaal Centrum.

Geschiedenis

In 1947 werd een Katholiek Sociaal (Charitatief) Centrum opgericht voor het Gelderse gedeelte van het bisdom ’s-Hertogenbosch. Het centrum zou voor een groot deel de werkzaamheden van de Armenraad overnemen. Totdat er een eigen bureau zou zijn gevormd diende als correspondentieadres het Plaatselijke Bureau voor Katholieke Actie in Nijmegen, dat ook de administratieve werkzaamheden verzorgde. Van een apart bureau lijkt het echter niet te zijn gekomen. Onderhandelingen met het bisdom over de stichting van het bureau stuitten op moeilijkheden. Van na 1950 is er geen correspondentie van het centrum bewaard gebleven en ook in de kranten zijn geen tekenen meer van het bestaan van het centrum.

Taken en activiteiten

Het centrum had tot doel de verschillende katholieke organisaties van maatschappelijk werk meer te activeren, hun werkzaamheden te coördineren en om namens deze organisaties vertegenwoordigend op te treden richting de overheid.

Organisatie

Het centrum had een voorzitter en een secretaris.

Locatie

1947-ca. 1950:Nijmegen Staringstraat 1 locatie in googlemaps

Bronnen

  • De Gelderlander

Verantwoording

(2006)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden