header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Katholieke technische school Dr. Poels

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 7 okt 2019 om 14:53
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Startpagina Voortgezet onderwijs
Algemene gegevens
Naam : Katholieke technische school Dr. Poels
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1949 - 1986
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

Voor de Tweede Wereldoorlog waren de meeste Nederlandse ambachtsscholen neutraal, dat wil zeggen openbaar of algemeen bijzonder. Deze scholen hadden vaak nauwe banden met werkgevers. Nijmegen had sinds 1901 een neutrale ambachtsschool (algemeen bijzonder) aan de Nieuwe Marktstraat. Geïnspireerd door de Duitse priester Adolph Kolping ijverden lokale gezellenverenigingen al in de negentiende eeuw voor katholiek nijverheidsonderwijs. In Nijmegen initieerde de Katholieke Gezellen Vereniging St. Joseph kort na haar oprichting in 1880 een avondtekenschool in de Sint Josephshof (het latere Kolpinghuis) aan de Smetiusstraat. In de jaren dertig van de twintigste eeuw zette de vereniging zich in voor een katholieke ambachtsschool, waarvoor de gemeenteraad in 1938 bereid was subsidie te geven. Maar het zou nog tot 1949 duren voor de school tot stand kwam, waar een leerling kon worden opgeleid tot een ‘zedelijk-godsdienstig hoogstaand werkman met verantwoordelijkheidsgevoel…’ (Gedenkboek Kolpingvereniging; Tromp 37-39; Stamkot 37-38).

Geschiedenis

Op 15 september 1949 opende de RK School voor ambacht en techniek Dr. Poels, haar deuren in de Sint Josephshof aan de Smetiusstraat. De school ontleende haar naam aan dr. Henricus Andreas Poels (1868-1948), een voorman van de katholieke sociale beweging. De dagschool begon met 120 leerlingen verspreid over de opleidingen metaalbewerken en houtbewerken, niet lang daarna uitgebreid met brood- en banketbakken, schoentechniek en andere vakgebieden. In 1955 kreeg de school er een ‘afdeling voor zwakbegaafden’ bij. In feite ging het hier om de bekostiging van de onderwijs- en opvangactiviteiten door de Broeders van Liefde van het internaat Jonkerbosch. Deze afdeling groeide uit tot een zelfstandige school onder de naam LTS St. Jozef (later Technische School Jonkerbosch) aan de Hatertseweg 400. In 1957 verhuisde de de Dr. Poelsschool aan de Smetiusstraat, inclusief de noodlokalen elders in de stad, naar een nieuw pand aan de Goffertweg, een ontwerp van architect C. Pouderoyen. Het pand huisvest nu Locatie De Goffert van het Canisius College (Tromp, p. 37, 43). In 1986 fuseerde de Dr. Poelsschool met de in 1970 opgerichte Katholieke technische school Roncalli tot de RK Technische school Poels-Roncalli aan de Goffertweg 20 (Tromp 45, 49).

Taken en activiteiten

De school had als taak de vorming van bekwame ambachtslieden. Na de Tweede Wereldoorlog richtte zij zich meer op de industrie. De nadruk lag vooralsnog vooral op vakkennis. Gaandeweg werden algemene vakken belangrijker gevonden. De Mammoetwet introduceerde in 1968 het lager beroepsonderwijs (lbo), waarvan het technisch onderwijs een onderdeel was. Op het lbo, dat zowel drie- als vierjarige opleidingen kende, leerden de leerlingen de basisvaardigheden van een beroep en kregen ze, meer dan vóór 1968 algemene vorming.

Organisatie

Schoolbestuur:
1949-1963 Katholieke Gezellen Vereniging (KGV) te Nijmegen
1963-1986 Stichting rooms katholieke scholen voor ambacht en techniek Dr. Poels, later RK Stichting scholen voor voortgezet onderwijs in Nijmegen en omgeving.

Locatie

1949-1957:Nijmegen Smetiusstraat 1 locatie in googlemaps

1975-1986:Nijmegen Goffertweg 20 locatie in googlemaps

Bronnen

  • Archief van de Katholieke technische school Dr. Poels, 1949-1986;
  • M. Peters van de Ing en C. Boef, Gedenkboek ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de Kolpingvereniging Nijmegen 1880-1980, Nijmegen 1980 (ongenummerde pagina’s);
  • B. Stamkot, Waar ons het vak werd geleerd: kroniek van 90 jaar ambachtsschool De Kronenburg Nijmegen, Nijmegen 1991;
  • W. Tromp (red), Meer dan het geweest is: 100 jaar met Canisius College, Mater Dei, Canisius Mavo, Pius XII Mavo, Poels-Roncalli, De Kronenburg, Michaël Mavo en hun voorgangers, Nijmegen 2000.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Robert Spanings. (2013)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden