header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Kitty en Joke de Wijze

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN2 (overleg | bijdragen) op 4 feb 2013 om 17:51 (Heeft "Kitty en Joke de Wijze" beveiligd (‎[edit=sysop] (vervalt niet) ‎[move=sysop] (vervalt niet)))
Ga naar: navigatie, zoeken

Het portret van Kitty en Joke de Wijze was de zevende in de serie. De zusjes vertegenwoordigen de Joodse slachtoffers uit Nijmegen. In de documentaire ziet u hoe het gezin De Wijze in de oorlogsjaren wordt geconfronteerd met anti-Joodse maatregelen. Kitty en Joke worden opgepakt en komen in doorgangskamp Westerbork terecht. In dat kamp volgt al snel de onheilstijding dat de zussen op transport moeten naar het ‘oosten’.

Op basis van unieke documenten wordt het spoor van Kitty en Joke teruggevolgd. Welk effect hebben de discriminerende maatregelen op het dagelijks leven? Hoe zijn de laatste contacten verlopen met hun ouders die achtergebleven zijn in Nijmegen?

Docenten geschiedenis Alex van Megen en Martijn Vermeulen en Martijn Vermeulen stelden de documentaire samen en Wouter Daemen (Regionaal Archief Nijmegen).

Zie voor meer informatie: Artikel over Kitty en artikel over Joke de Wijze op www.oorlogsdodennijmegen.nl

Portretten oorlogsdoden

EmbedVideo was given an illegal value for the alignment parameter "centre". Valid values are "left", "center", or "right".KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden