header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Kronenburgerpark

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 25 aug 2010 om 08:57 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Algemene gegevens locatie |Locatienaam = Kronenburgerpark |Plaatsnaam = Nijmegen |Straatnaam = Parkweg }} In 1985 bezong de Nijmeegse zanger Frank Boeijen het Krone…')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Kronenburgerpark
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Parkweg


In 1985 bezong de Nijmeegse zanger Frank Boeijen het Kronenburgerpark en de mensen die er verblijven. Dit gaf nationale bekendheid aan een park met een eeuwenoude geschiedenis.

Toen Nijmegen in 1874 de stadswallen mocht slopen wilde men ook het nodige groen aanleggen. Buiten de oude stadsmuren werden parken aangelegd, waaronder het Kronenburgerpark. De gebroeders Rosseels uit Leuven legden tussen 1880 en 1882 het park in romantische stijl aan, met slingerende paadjes en glooiende heuvels. Hierbij werden de Kruittoren en de stadsmuren een onderdeel van het park.

De verdedigingswerken vinden hun oorsprong in de dertiende eeuw. Toen kreeg Nijmegen stadsrechten en daarmee ook het recht om muren te bouwen. In de loop der eeuwen zijn de muren herhaaldelijk versterkt en aangepast. De muren in het Kronenburgerpark kregen rond 1530 hun huidige vorm. De Kruittoren of Kronenburgertoren is ook in deze tijd gebouwd en dankt zijn bijnaam aan het buskruit dat er lag opgeslagen.

Bronnen[bewerken]

Regionaal Archief Nijmegen en Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen.


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden