header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Lezing over de Vrede van Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door Huis5 (overleg | bijdragen) op 7 nov 2013 om 18:18
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Op 24 september 1676 schrijft Constantijn Huygens aan ambassadeur graaf Godefroi d’Estrades, Frans diplomaat bij de Vredesbesprekingen in Nijmegen, residerende in het Hof van Egmond het volgende: “Ik hoor dat gij een bediende hebt die voortreffelijk zingt en nu richt de heer van Renswoude bij zich aan huis een muziekgezelschap op….Kunt gij uw bediende niet daarheen zenden”.

Begin juli 1678 drinkt de heer Bocheim, secretaris van de muzikaal begaafde graaf Oswald van den Bergh (1646-1712), in een Nijmeegse herberg enkele glazen wijn met de heer Arnaud, bediende in dienst bij de ambassadeur d’Estrades. Graaf Oswald wil hem graag in dienst nemen.

De 2 kannen wijn, die betaald worden met 1 gulden en 16 stuivers, markeren de loopbaan van Nicolaas Ferdinand Le Grand componist en ‘Sangemeester’ aan de Schouwburg van Van Campen te Amsterdam.

"Hij wordt door de graaf i.p.v. Arnaud in dienst genomen. Met de dochters van Carl Rosier, Kapellmeister van de Dom te Keulen (eveneens aanwezig op huis Bergh), is hij de inspirator van de voortzetting van het Collegium Musicum, de door graaf Oswald van den Bergh en zijn muzikanten aangevangen ‘concertreizen’ naar Den Haag (van Renswoude, de Pla), Leiden (Prof. Böckelmann), Rotterdam (Buysero) en Amsterdam (opera’s)."

Met een rekening van de heer Bocheim en de muzikant Parello van hun verblijf eind juni begin juli 1678 in Nijmegen als het vertrek- en centrale punt in zijn lezing voert dr. Wieringa u mee langs onbekende kanten van de vrede van Nijmegen die voor de muziekgeschiedenis nieuwe feiten hebben opgeleverd.

De Vrede van Nijmegen
Rekening uit 1678 uit het Archief Huis Bergh

Zie ook het verhaal van trompetter Jan Tilman

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden