header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Melkerij Lent

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 3 sep 2019 om 12:53
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Het hoekpand van de Melkerij Lent van G.J. Wildenbeest op Kelfkensbos (1899)

Bernardus Johannes Wildenbeest begon in 1895 een drankhandel in de Lange Hezelstraat. Kort daarop volgde er in dezelfde straat een melkfabriek: Melkerij Lent. Deze naam valt te verklaren door de vorige woonplaats van Wildenbeest, die zoon was van de eigenaar van Logement Lent.

Wildenbeest had ambitieuze plannen met de Melkerij en verhuisde al snel naar het Kelfkensbos. Hier werd een complete stoomzuivelfabriek en melksalon gebouwd. Vooral het laatste gebouw, ontworpen door de bekende architect Oscar Leeuw, trok veel bekijks door de opmerkelijke architectuur met veel kleuren. Het gebouw kreeg ook veel aandacht in de architectuurwereld. Al die publiciteit was uiteraard ook goed voor de omzet van Melkerij Lent, die een geduchte concurrent werd voor N.V. Gelria en De Nijmeegsche melkinrichting.

Per 1 januari 1927 werd Melkerij Lent overgenomen door de Coöperatieve Nijmeegse Melkinrichting "Melkerij Lent". Wildenbeest betrok een pand aan de Batavierenweg en ging zich in de Nijmeegse politiek manifesteren, onder andere als pleitbezorger voor de Waalbrug.

Bronnen[bewerken]

  • Dongelmans, M., “Kakelbont modernisme op het Bos" : Oscar leeuw ontwierp opmerkelijke melksalon voor het Kelfkensbos, in: De Gelderlander (8 januari 1990)

Verantwoording[bewerken]

Teksten uit de tentoonstelling ‘Kijken naar de overkant' ter gelegenheid van de Open Archievendag 2010 (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden