header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Michaël Mavo

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 7 okt 2019 om 14:51
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Startpagina Voortgezet onderwijs
Algemene gegevens
Naam : Michaël Mavo
Andere naam (namen):
  • St. Michaël Mavo
  • R.K. Streek Ulo Titus Brandsma, later R.K. Ulo St. Michaël

Bestaansperiode: 1956 - 1995
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

In 1956 werd in Beek de gemengde RK Streek Ulo Titus Brandsma opgericht. De school begon met 75 leerlingen en drie leerkrachten in drie lokalen van het Patronaat op De Geest in Beek-Ubbergen. Bij het begin van het schooljaar 1959-1960 kreeg zij haar definitieve plaats in een nieuw pand aan de Gelderhorstlaan in dezelfde plaats. De nieuwe school, omgedoopt tot R.K. Ulo St. Michaël, was ontworpen door de Beekse architect Willie van Boldrik. Op 5 november 1959 vond de officiële opening plaats door bisschop Bekkers van ’s-Hertogenbosch. Als gevolg van de Mammoetwet in 1968 ging de RK Ulo St. Michaël verder als de Michaël Mavo. De nieuwe mavo was een katholieke school die openstond voor andersdenkenden. Vanwege afnemende leerlingenaantallen fuseerde de school in 1995 met het PPK College (Pius / Poels-roncalli / Kronenburg) en het Canisius College – Mater Dei tot het Canisius College.

Taken en activiteiten

Als gevolg van de Mammoetwet ging de (m)ulo in 1968 verder als mavo (middelbaar algemeen voortgezet onderwijs). De mavo was een vorm van voortgezet onderwijs voor leerlingen van twaalf tot zestien jaar. De school bereidde leerlingen gedurende vier jaar voor op het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) of de laatste twee jaar van de havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs). De nieuwe schooltypen, mavo, havo en vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs), werden in veel gevallen samengevoegd tot scholengemeenschappen. De Michaël Mavo bleef vooralsnog een categorale mavo, waar maar één type van voortgezet onderwijs werd aangeboden. (Tromp, p. 21-22).

Organisatie

Schoolbestuur: Stichting Katholiek Onderwijs Beek-Ubbergen.

Locatie

1959-1995:Beek Gelderhorstlaan 5 locatie in googlemaps

Bronnen

  • Archief van de Michaël Mavo, 1967 - 1995;
  • W. Tromp (red.), Meer dan het geweest is: 100 jaar met Canisius College, Mater Dei, Canisius Mavo, Pius XII Mavo, Poels-Roncalli, De Kronenburg, Michaël Mavo en hun voorgangers, Nijmegen 2000, p. 21-22.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Anton de Wildt 2004, Robert Spanings 2013. (2013)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden