header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Middenstands Woningvereniging Zonnewijk

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Versie door RAN114 (overleg | bijdragen) op 20 jul 2020 om 10:48
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Middenstands Woningvereniging Zonnewijk
Andere naam (namen):
  • Middenstandswoningbouwvereniging Zonnewijk

Bestaansperiode: 1919 - 1997
Rechtsvorm: Vereniging
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

Op 8 augustus 1919 werd de vereniging opgericht. De vereniging bracht al snel haar doel ten uitvoer: zij liet in de jaren 1920-1921 aan en rond de Javastraat een buurtje met dertig middenstandswoningen bouwen. Het ging om de (huidige) adressen Javastraat 41-67, 48-66, Celebesstraat 11-15 en Balistraat 1-5. Ze werden ontworpen door de Hilversumse architect A.H. van Wamelen. Voor de realisatie van dit project ontving de vereniging bijdragen in de vorm van renteloze leningen van het rijk en de gemeente. In de overeenkomst werd een naastingsclausule opgenomen, die bepaalde dat de gemeente te zijner tijd, en uiterlijk op 1 mei 1970, het eigendom van de grond en de woningen zou verkrijgen.

Na de bouw van deze buurt ontplooide de vereniging geen nieuwe activiteiten om het aantal middenstandswoningen te vergroten. Wel regelde zij het onderhoud van het complex.

Met name in de jaren dertig had het buurtje met tegenvallende bezetting te maken: in 1935 stonden acht van de dertig panden leeg.

Tussen begin jaren 1970 en midden jaren 1980 dreigde naasting van het eigendom van de vereniging door de gemeente, die het buurtje wilde overdragen aan Woningvereniging Nijmegen. Zonnewijk verzette zich hier met succes tegen.

In 1992 ondergingen de woningen een bouwkundig onderzoek, waaruit flinke gebreken van constructieve aard aan het licht kwamen. Een kostbare renovatie volgde in 1995. De vereniging zag zich hierna niet in staat om de exploitatie van de woningen op zich te blijven nemen. Het bestuur besloot de woningen aan de huurders te verkopen. Omdat de vereniging geen huizen meer bezat, hief zij zichzelf in 1997 op.

Taken en activiteiten

Het doel van de vereniging was de verruiming van de woongelegenheid van de middenstand. Dat deed zij door hygiënisch ingerichte woningen, die voldeden aan de behoeften van gezinnen uit de middenstand, te stichten en te verhuren. Na voltooiing van de buurt behoorde ook de regeling van het onderhoud tot de taken van de vereniging.

Organisatie

Alle in Nijmegen wonende personen en rechtspersonen die behoorden tot de (handeldrijvende) middenstand konden lid worden van de vereniging.

Het bestuur werd gevormd door minstens drie leden-aandeelhouders die door de leden werden gekozen. Het bestond uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.

Locatie

1919-1997:Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2020)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden